”Ei, nerepetând materia, au fost mai slabi. Notele sunt destul de slabe. Adică între 1 și 7,50”. Acestea sunt notele obținute înainte de medițatii de elevii Școalii Gimnaziale din Moșnița Nouă, una dintre cele 20 de unități de învățământ din Timiș, unde s-a făcut pregătire suplimentară gratuită. Timp de trei luni, elevii de clasa a VIII-a au recapitulat materia pentru Evaluarea Națională.
Cu toate acestea, simularea nu i-a găsit suficient de pregătiți: ”Meditațiile au fost bune, m-au ajutat destul de mult”, ”Ești mulțumită de nota de la simulare? Relativ da. Se poate și mai mult prin muncă și multe exerciții”, ”M-am descurcat destul de bine. Dacă învățam și mai mult puteam și mai bine”.
”Matematica fiind mai grea, dacă nu mergi în ritmul ei, e mai greu să faci față în clasa a VIII-a. Chiar dacă rezultatele nu au fost spectaculoase la simulare, dacă lucrezi zi de zi cu ei îți dai seama că, chiar și aceia care nu au fost foarte buni, pot fi recuperați”, spune Rodica Martinescu, expert învățare la Matematică.
”Ponderea nu a mai fost cuprinsă între 1 și 6, așa cum au fost testele inițiale ci au crescut și s-a mutat către 2,5 sau opt, deci s-a văzut o schimbare”, spune Marinela Laki, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Moșnița Nouă.
La nivel de județ, creșterea a fost aproape insesizabilă. Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale arată că mai puțin de jumătate dintre elevii din Timiș au luat note peste 5, mai exact 45,95%. Asta înseamnă o creștere de nici jumătate de procent față de 2014. Nici dacă ne uităm la disciplinele Matematică și Română rezultatele nu sunt mai bune. Cu 0,08% mai mulți elevi au luat note peste 5 la Limba și Literatură Română față de 2014. La matematică, procentul pe care îl vedeți arată că în jur de 3.500 de elevi din Timiș au luat note în 1 și 4,99.
Deși nu toți elevii din Timiș au beneficiat de meditațiile gratuite, până în luna iunie, alți peste 1.000 de elevi din 32 de școli din județ mai au timp să recapituleze materia. De ei se vor ocupa cadrele didactice cuprinse în proiectul Inspectoratului Școlar Județean, care sunt plătite pentru munca depusă, din fonduri europene.
”Este greu să spunem în acest moment dacă au avut sau nu efectul scontat. În mod evident se va simți o îmbunătățire. E pentru prima dată când acești copii, în mod gratuit, benficiază de un astfel de proiect și de formare suplimentară”, spune Aura Danielescu - inspector școlar general ISJ Timiș, manager de proiect.
Pentru a pentru a le îmbunăţăti rezultatele la examenele naţionale, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a atras aproximativ 5 milioane de lei, bani europeni, ca să-i mediteze la elevi. Pregătirea suplimentară se desfășoară în special în școlile din mediul rural, unde rezultatele la Evaluarea Națională au lăsat de dorit în ultimii ani.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche