Lucrările la monumentul de lângă Muzeul Satului din Timişoara au fost sistate timp de opt ani, din lipsă de fonduri. Acum, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici a cerut sprijinul primăriei.
”Noi n-am apelat propriu-zis la primărie ca şi acum, pentru că era mai la începuturi şi lumea avea mai multă deschidere şi am primit sponsorizări şi de la firme şi de la persoane fizice şi în felul ăsta am reuşit să-l ridicăm”, ne precizează Teodor Stanca, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici.
Însă acum, asociaţia nu se mai bazează pe sponsorizări. În ultimii ani, de câte ori a cerut, primăria a dat.
Primăria Timişoara a alocat, în decembrie 2012, 42.000 de euro. Şase luni mai târziu, consilierii locali au votat alocarea a încă 33.000 de euro. Cu toate acestea, municipalitatea a ajuns la concluzia că banii nu sunt suficienţi pentru ca monumentul să arate exact ca în proiectul de renovare.
Monumentul va avea un gard de peste 40.000 de euro, gazon şi instalaţie de irigaţie. Nu va lipsi nici iluminatul arhitectural. Toate sunt necesare pentru a ca lucrarea finală să nu se degradeze în timp.
”240.000 am cheltuit până acum pe centura aceea, pe gard, pe împrejmuire, pe forarea unei fântâni, a unui puţ care să asigure apa necesară”, spune Teodor Stanca.
Şi edilul-şef al Timişoarei spune că suma pentru refacerea monumentului este mare. Dar, chiar şi aşa, banii au plecat din bugetul local. ”Mi s-a părut mult, sigur că da, dar am acceptat argumentele şi vom duce până la bun sfârşit această investiţie, pentru că altfel ar fi păgubos. Când monumentul va fi gata, cu eforturile de rigoare, eforturi financiare ale municipalităţii, sunt convins că va fi apreciat şi va dăinui”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
Deşi monumentul este situat la periferia oraşului, asociaţia beneficiară consideră că este un loc strategic pentru turismul local, fiind în imediata apropiere a Grădinii Zoologice şi a Muzeului Satului Bănăţean.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche