Banca de seminţe va funcţiona în comuna Macea din judeţul Arad. În cadrul noii bănci de seminţe au fost amenajate şi câteva spaţii destinate vizitatorilor. Spre exemplu, într-una dintre încăperi se găsesc mai bine de 1000 de feluri de seminţe, majoritatea recoltate de la plante care au crescut în parcul de la Macea.
"Această investiţie sperăm să atragă mai mulţi vizitatori în primul rând, şi în al doilea rând, să conservăm în această colecţie de seminţe, seminţe de la specii rare, periclitate sau seminţe de la soiuri locale de la diferite specii de plante", spune dr. ing. Ioan Don, directorul Grădinii Botanice Macea.
"Suntem în faza în care finalizăm acest proiect punând la dispoziţia tinerilor şi studenţilor, publicului larg, laboratoarele de seminţe care sunt amenajate conform proiectului", spune Aurel Ardelean din cadrul Universitîţii de Vest „Vasile Goldiş" Arad
"Şi la noi avem o expoziţie asemănătoare, o expoziţie a colecţiei şi am putea să aranjăm schimburi, ceea ce înseamnă că între cele două universităţi vom putea face schimburi de studenţi", declară dr. Hanyecz Katalin, reprezentant al Universităţi Corvinus Budapesta.
Rolul proiectului este, de fapt, obţinerea unei colecţii de gene aparţinând plantelor din vestul României şi estul Ungariei. În ţara noastră mai există o singură astfel de bancă de seminţe, la Suceava.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor Web: Răzvan Bulacu