„Lateral. O întorci. Lateral. O întorci.Simplu, simplu.Stop". Așa lucrează de ore bune debutanții, în sala de dans amenajată special pentru ei, într-o mansardă. Din cei peste o sută de tineri înscriși, doar patruzeci și opt - cei mai buni - își vor face, în seara balului, debutul în societate.
Nina Motișan și Dan Țihoi sunt doi dintre ei. S-au înscris pe ultima sută de metri, iar acum repetă chiar și în timpul liber pentru că își doresc ca fiecare mișcare să le iasă perfect. Amândoi au așteptări mari de la seara balului.”Să fie magică.Să simțim așa tot aerul ăsta vienez și să fim acolo implicați și să fie de neuitat, normal", ne mărturisește Nina.
Dan și-a dorit mereu să danseze vals și a fost ideea lui să se înscrie, i-a propus și Ninei, iar acum nu pierd nicio explicație atunci când vine vorba despre pașii de vals: „Pașii de bază mie mi se par cei mai grei că după aceea totul vine de la sine. Pur și simplu emoția, dansul în sine.Să dansez cu iubita mea.O să fie, cred, o seară de vis".
Dacă la Balul de la Opera din Viena se pot înscrie doar cei cu origini nobile, la Timișoara, singura condiție a fost ca debutanții să aibă vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani.
„Pentru că Timișoara e Mica Vienă și pentru că e foarte important să readucem la viață tradițiile vienze", ne spune Mihai Ghizdăreanu, organizator. „Eleganță, respect, cultură, muzică și frumos", sunt ingredientele care vor face ca seara balului să fie una de neuitat pentru debutanți. Până atunci însă, aceștia se obișnuiesc cu acordurile muzicii lui Strauss și cum valsul nu se învață peste noapte, tinerii repetă deja de două ori pe săptămână.
Profesorul de dans Robert Geoffrey ne explică: „Se fac niște pași simpli, pași de bază, niște întoarceri. Se obișnuiesc în pereche, unii cu alții. Unii se cunosc, alții nu, și le iese într-un final, bineînțeles ".
Balul Vienez de la Timișoara se va desfășura pe 6 decembrie, la Opera Română, iar prețul unui bilet este de 150 de euro.
reporteri: Adina Iriza, Vlad Ungar
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche