O astfel de dilemă apare la Geoagiu Bai, în județul Hunedoara, unde un complex termal construit de romani este ignorat de autorități, și implicit și de turiști.
Băile romane sunt situate la câțiva pași de centrul stațiunii Geoagiu Băi. Nimeni nu prea se arata interesat sa viziteze complexul, ghid nu există, panouri informative nici atât.
„Turiștii care mai mult din întâmplare ajung la băile romane spun că sunt nevoiți să își folosească imaginația și cunoștințele de istorie din școală pentru ca, în lipsa unui ghid sau a unor panouri informative, să înțeleagă exact ce au văzut aici”.
Sunt turișt care le oferă autorităților sfaturi gratuite pentru promovarea zonei.
Să fie 2-3 oameni îmbrăcați în haine romane, să te ia de la intrare, să te primească, să-ți arate, să-ți explice, că uite, aici o făcut baie cutărescu, acolo o făcut baie cutărescu, acolo făcea.... ar da turiștii bani pentru așa ceva? Dar cum să nu...”
Vizitatorii cred de asemenea că modelul turistic de succes din străinatate ar putea fi oricând aplicat și la noi.
„Peste tot sunt taxe de intrare, au ghid, au explicații, tot ce e nevoie, în românia mai puțin, din păcate”.
„Când mergem în altă țară, nu mai comentăm cât este o taxă de intrare. Cum e de exemplu în grecia, unde vezi tot așa, niște pietre, dar dai o taxă și nu comentezi”.
Edilii spun că nu pot face lucrări de amenajare a băilor romane fără avizul Ministerului Culturii. Și oricum, nu ar avea bani pentru așa ceva.
„Asta este o problemă, dar noi nu putem lua taxă dacă nu este nimic făcut acolo. Noi avem un proiect trimis de acum câțiva ani la domnii de sus și încă nu ne=o venit niciun răspuns”, spune Aurel Danciu, viceprimarul comunei Geoagiu.
Autoritățile din Geaogiu susțin însă că vor depune în această toamnă un proiect de amenajare a Dâmbului Roman și a Băilor Romane cu fonduri europene. Construit în antichitate, complexul termal era și de subteran, dar și de suprafață. După retragerea romanilor, băile de la Geaogiu au fost complet abandonate.