La 25 de km de Timișoara, în băncile școlii din Peciu Nou, aproape 800 de elevi își croiesc un viitor și pun bazele unei cariere de succes. De aici au plecat ingineri, medici și profesori. Și în 2013, elevii au muncit mult înainte de bacalaureat, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Cataloagele elevilor care au absolvit anul acesta liceul sunt pline de note de 10. ”Am muncit mult, am avut profesori buni care ne-au îndrumat bine”, mărturisește unul dintre elevii de aici.
Omul sfințește locul la Peciu Nou. Profesorii sunt cei care au clădit performanța alături de copii. ”Am făcut fișe de lucru, am lucrat mult cu copiii. Sunt mândră și mulțumită de ei acum”, spune dăscălița Andrada Comșa.
În 2013, liceul din localitatea Peciu Nou a fost în primele cinci unități de învățământ din Timiș în topul promovabilității. A surclasat licee de prestigiu din Timișoara și asta nu e o noutate. Se numără printre puținele școli care se pot lăuda cu o promovabilitate de 100%.
”Notele lor au reflectat pregatirea lor. Acest rezultat reprezintă activitatea unui grup de profesori care își face cu plăcere munca”, ne-a declarat Marioara Cobrac, directorul Liceul Teoretic Peciu Nou. Și primarul Ioan Fărcălău e mulțumit: ”În ultimii cinci ani am avut în fiecare an 90-95% promovabilitate”.
Într-un alt colț de județ, tot la aproximativ 25 de km de Timișoara, în localitatea Orțișoara, rezultatele bune se lasă așteptate de câțiva ani.
Felicia Burlacu, directorul Liceului din Orțișoara, a precizat pentru Digi24 Timișoara: ”Am avut 15 elevi. Și s-au înscris 5 și nu a promovat niciunul. Am organizat meditații și consultații cu ei, stăteau profesorii după ei și ei refuzau să participe”.
Anul trecut, niciun din cei 15 absolvenți din Orțișoara nu s-a înscris la Bacalaureat și astfel, și atunci, unitatea de învățământ s-a numărat printre școlile cu 0 promovabilitate.
Toți elevii buni din Orțișoara au plecat ”la oraș”. Aici au rămas cei care aveau nevoie numai de 12 clase! Locuitorii din Orțișoara susțin că de vină pentru aceste rezultate sunt numai elevii care nu au învățat. Cei mai mulți lucrează și se mulțumesc cu cei doisprezece ani de școală: ”Cred că în ziua de azi nu îi mai interesează, nici școala nici munca”, ”Mulți lucrează și nu au timp să învețe. Pe alții nu îi interesează”, ”Elevii sunt de vină. Cum vrei să treci dacă nu înveți”
Din cei cinci absolvenți de la Orțișoara, unul se va prezenta la sesiunea din toamnă a Bacalaureatului. Pe lângă școala din localitatea timișeană, alte două unități de învățământ din județ, Liceul Teoretic Iris și Liceul teoretic Socrates, au avut promovabilitate 0.
Reporter: Sorina Covlea
Operator: Cristian Axinte
Redactor: Călin Țenche