„Şoferii care urcă pe A1 în apropiere de Timişoara au de parcurs până la vama nădlac aproximativ 100 de kilometri. Pe toată această distanţă ei nu au nicio posibilitate de alimentare pentru că nu există nicio staţie de carburant” - Dan Codre, corespondent Digi24 Arad.
Drumarii însă s-au grăbit să-i anunţe şoferi că pot alimenta. Pe acest indicator de exemplu apare simbolul unei benzinării, iar cei din trafic află că stația e la trei kilometri depărtare.
„După ce parcurg cei trei kilometri şoferii au parte de o surpriză neplăcută – benzinăria din spaţiul de servicii este închisă. În condiţiile în care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România promitea ca benzinăriile să fie funcţionale din luna octombrie 2015” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Următoarele staţii de carburant pe care şoferii le întâlnesc în drumul spre Ungaria sunt pe tronsonul Timişoara – Arad, în apropierea localităţii Orţişoara. Aici însă lucrările sunt încă în toi. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi pe ultimul tronson din A1, dintre Arad – Nădlac:
„Am făcut plinul când am plecat, nu-i problemă. [Ar fi nevoie de benzinării acum că s-a deschis şofeaua?] Da. Ar fi, ar fi cu siguranţă nevoie", spune un șofer.
„În România nu prea există benzinării şi nici toalete nu prea există ar trebui să fie mai dese”, povestește un altul.
„E rău. Dacă rămâi într-o pană de benzină este foarte rău...”, este de părere un altul.
În luna iulie a acestui an, CNADNR a finalizat licitaţiile pentru desemnarea companiilor care vor deschide benzinării pe tronsonul de autostradă din vestul țării. MOL România urma să amplaseze 4 staţii mobile între Timişoara şi Arad, iar OMV Petrom două între Arad şi Nădlac, potrivit informării de atunci:
„În conformitate cu prevederile contractului de utilizare a suprafeţelor situate în spaţiile pentru servicii pe Autostrada A1 încheiat între CNADNR SA şi MOL România Petroleum Products SRL, vă aducem la cunoştinţă că termenul de punere în funcţiune a benzinăriilor este luna octombrie 2015.”
În ceea ce priveşte contractul cu OMV, compania de drumuri a transmis:
„Odată cu semnarea acestui contract consider că am făcut un pas înainte pentru asigurarea serviciilor necesare, cum ar fi alimentarea cu carburant prin staţii mobile, comercializarea produselor alimentare şi non-alimentare, tuturor celor care tranzitează autostrăzile. Menţionez că termenul de finalizare al acestora, conform contractului, este luna octombrie 2015.”
Până acum singurele staţii mobile de carburant deschise pe autostrada A1 sunt cele două de pe tronsonul Sibiu – Orăştie.
„Sperăm ca până la sfârşitul lunii noiembrie să inaugurăm încă opt staţii mobile în spaţiile de servicii de pe autostrăzi.” (Sursa: OMV Petrom SA)
Adică, o lună întârziere, declară retail managerul OMV Petrom, Adrian Nicolăescu. Potrivit unor surse din CNADNR, staţiile mobile de carburant ridicate de Mol România vor începe să funcţioneze în această lună.
Reporteri: Caterina Ledrer și Dan Codre
Operatori: Adrian Ionescu și Cristian Kovacs