Înarmați cu mănuși, saci din plastic, dar și cu energie și multă responsabilitate pentru mediu, aproape 200 de voluntari din Timişoara s-au trezit dis-de-dimineață ca să cureţe gunoaiele aruncate de-a lungul canalului Bega. Au strâns hârtii, ambalaje, PET-uri, dar și alte gunoaie din zona Badea Cârţan până în Iosefin, dar și către Utvin şi Sânmihaiu Român.
- Ce părere ai de ce care aruncă gunoaie peste tot? ”Că strică tot. Mai bine nu ar face chestia asta. Decât să te duci puțin mai încolo, mai bine s-ar duce, decât să arunci aici”, ”Nu cred că e așa greu să cauți un coș sau să păstrezi un ambalaj cinci minute până ajungi la un coș de gunoi care e pe stradă”, ”Ori arunc la coș și atunci când nu găsesc pun în buzunar, până când găsesc unul. Dacă orașul e așa murdar trebuie cineva să îl curețe, nu putem lăsa totul în paragină”, spuneau voluntarii.
”Este foarte imporant să existe aceste acțiuni pentru a-i face pe copii să conștientizeze nevoia de curățenie și nevoia de a ajuta socitatea în care trăim”, ne-a declarat Ștefania Crișan, coordonator de grup voluntari, de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara.
Întreaga acțiune de ecologizare a Begăi este doar un preambul pentru o campanie mai amplă, ce va avea loc la începutul anului viitor.”Anul viitor vrem, în primăvară, când vegetația este jos, să facem o acțiune de ecologizare la nivel de județ și să facem curățenie generală. Vrem să scoatem cam 5% din populația județului afară, iar acțiuna de acum este o pregătire a ceea ce se va întâmpla în primăvară. Mesajul este locul plasticului nu este în apă, plasticul nu are ce căuta în apă”, precizează Radu Rusu, coordonatorul Let's do it România, județul Timiş.
Campania de curăţenie de toamnă s-a desfăşurat pe râurile din tot judeţul. Numai în Timişoara au fost strânşi câteva sute de saci de gunoaie.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche