Au început înscrierile la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara
Tinerii au aşteptat minute bune până să predea dosarul cu actele necesare înscrierii la facultate, însă pentru o carieră de medic merită din plin. Asta şi-a spus şi Andrei Mihăiescu din Drobeta Turnu Severin, care se înscrie pentru a doua oară la Medicină. Anul trecut a intrat pe locurile cu taxă şi pentru că ar fi trebuit să plătească 1200 de euro pe an, a renunţat. Acum speră să urmeze facultatea cu ajutorul statului. ”Dacă ai un eşec, treci, încerci până reuşeşti, asta e cheia succesului. Chiar dacă durează şase ani, eu zic că merită”. Vrei să practici în ţară medicina? ”De preferat în afară. Că în afară nu neapărat că sunt salariile mai bune, ci şi faptul că sunt echipamentele mai la alte standarde”, ne spune el.
Planuri similare au cei mai mulţi dintre tinerii care au venit în prima zi la înscrieri. Vor urma șase ani de şcoală, doar pentru a pleca peste hotare. Cei care îşi doresc totuşi să rămână în ţară, vor încerca să schimbe sistemul: ”În Austria, Germania, depinde unde o să-mi găsesc un loc, şi o să am un trai mai bun decât în ţară”,
”Mai întâi să ajung şi abia apoi o să văd ce e de schimbat, dacă nu eşti înăuntrul sistemului nu ştii ce e de schimbat”,
Emoţii mari, au avut părinţi, chiar dacă a fost doar înscrierea şi nu admiterea: ”Este o vocaţie, dacă ai har şi drag de oameni, vei reuşi şi vei fi fericit, părerea mea”, ”Meseria de medic foarte grea, foarte mulţi ani de şcoală, apoi rezidenţiatul şi costuri destule, dar să sperăm că va fi bine”.
Reprezentanţii universităţii speră la un număr mare de candidaţi în acest an, iar după o săptămână de înscrieri online, aşteptările li s-au confirmat. Dacă în urmă cu trei ani, concurenţa era de doar 0,5 candidaţi pe un loc, acum se apropie de 3.
”Înscrierea a debutat bine, în sens că este coadă, vă pot spune că avem cam 1.000 de înscrişi online, iată să sistemul propus de noi începe să dea roade, de aceea ne aşteptăm la o concurenţă cel puţin la fel de mare ca anul trecut, adică minim 2-3 pe loc, de la secţie la secţie”, a precizat, pentru Digi24 Timișoara, Andrei Motoc purtătorul de cuvânt al UMF Timişoara.
Înscrierile vor continua până vineri, în fiecare zi, de la ora 9 la 15. După centralizarea datelor, reprezentanţii universităţii, dar şi candidaţii se pregătesc de examenul de admitere programat pentru 24 iulie.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Redactor: Călin Țenche
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News