Fie că ne plimbăm pe stradă, mergem la plajă sau ne bălăcim la strand, expunerea îndelungată la soare ne poate face rău. Pot apărea neplăcutele riduri, efectul de uscare a pielii, dar ne putem alege chiar cu boli letale, precum cancerul de piele, care, conform unei statistici realizate de Organizația Mondială a Sănătății, a afectat numai anul trecut peste 1.000 de români. Nici nu e de mirare, având în vedere cat de puţini sunt cei care se protejează atunci când se expun la soare.
”Foarte puțin cunosc. Nu m-am interesat niciodată în legătură cu efectele nocive ale soarelui”, ”Cremă solară, loțiuni...” Care credeți că sunt cele mai nocive efecte ale soarelui? ”Arsuri de gradul 1, superficiale” și ”Dacă stau la soare folosesc unt de cacao”, sunt câteva opinii culese de echipa Digi24 Timișoara pe marginea acestui subiect.
Dermatologii ne avertizează că expunerile prelungite şi dese la soare nu sunt deloc sănătoase. Suntem în pericol chiar şi dacă acesta bate doar pe față, umeri sau gât.
”Ultravioletele usucă, pătează, ridează și, mai ales, favorizează cancerul de piele. Ultravioletele produc niște degradări ale ADN-ului care, în timp, poate să determine cancer de piele”, ne informează Teodora Petrescu, medic dermatolog.
Pentru unele efecte, există salvare. Cosmeticienii ne pot revigora pielea cu creme și alte substanțe hrănitoare. Atenție, însă, nu toate tratamentele cosmetice sunt recomandate pe timpul sezonului estival. ”Înainte de expunerea la soare ar fi foarte indicat să mergem la cosmetică, să ne facem un tratament. Eu recomand tratamentele cu vitamina C pe perioada de vară. Sunt foarte căutate.Eu nu recomand și cred că toată lumea știe asta, peeling-urile chimice care sunt făcute iarna, toamna, în sezonul rece”, este opinia cosmeticianului Andreea Viziru.
Medicii recomandă să nu circulăm când soarele este puternic. Dacă totuşi este necesar să ne deplasăm, ar fi bine să căutăm umbră și să folosim o cremă cu factor de protecție solară ridicat.
Reporter: Ioana Sapianu
Operator: Viorel Jiva
Redactor: Călin Țenche