Marius Jurca este artist plastic, dar îl pasionează și tehnologia, așa că filmul Matrix l-a inspirat să creeze o lucrare interactivă. A dat pânza pe ecranul touchscreen, iar printr-o simplă atingere, în funcție de intensitatea culorii, se aude un sunet. Vizitatorii expoziției pot compune propoziții.
”Este un proiect digital interactiv care, pe de o parte, implică artistul, pe de o parte implică utilizatorul. Utilizatorul poate să descopere sursa cifrului. Un simbol de intensitate tonală scăzută este echivalent cu un sunet de intensitate scăzută”, afirmă Marius Jurca.
O altă artistă din Timișoara a ales să ilustreze o peșteră 3D. ”Am încercat să folosesc diferite dispozitive, inclusiv ochelarii stereostopici. Acești ochelari cuprind două filtre de culoare care filtrează culorile astfel încât creierul să formeze o imagine mentală”, spune Aurora Bălănescu.
Tinerii au fost primii care au trecut pragul expoziției, încântați că tastatura și tableta au devenit... artă:
”Și sunt puse într-o altă formă, astfel încât să devină artă hi-tech”,
”Sunt uimit văd asocieri pe care altundeva nu aș fi putut să le văd. E modernă, e hi-tech. De ce? Pentru ca e 2015 si totul ar trebui să fie pe tabletă”.
”Această lucrare poate crea o poezie pentru fiecare vizitator al expoziției. Trebuie să mă poziționez în fața ei și să încarc o fotografie cu mine de pe un site de socializare. Softul va transforma pixelii în cuvinte, iar în doar câteva minute poezia este gata. O pot asculta rostită de un robot cu ajutorul acestor căști”, explică Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
”Avem lucrări interactive, efectiv lucrări care se împlinesc doar în momentul în care publicul interacționează cu ele”, afirmă Maria Orosan, organizator.
Expoziția de artă hi-tech va fi deschisă până în 22 martie, la Bastionul Theresia.
Reporter:Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche