”Punem trei corzi că atâtea corzi avem. Cum punem corzile? Cu ce să le prindem? Putem să o punem și pe asta. Încă una groasă aici. Uite astea două așa”.
Ancuța Ionescu este elevă în clasa a unsprezecea și a venit la Timișoara tocmai de la Târgu-Jiu, pentru a dovedi că deșeurile industriale pot fi refolosite. Alături de echipa ei, a realizat o chitară din paleți metalici.
”Am realizat o chitară electrică. Am folosit ceva tablă mai subțire pentru corp și pentru cap și cheițe. Pentru grif am folosit o tablă mai groasă și pentru că nu au putut tăia gaura rotundă, am improvizat și am aplicat ceva”, spune Ancuța Ionescu.
100 de elevi din toate colțurile țării au experimentat în acest sfârșit de săptămâna la Timișoara cum din șuruburi, paleți și piulițe se poate face artă:
”Sincer, am făcut chitara asta șmecheră la care încă se lucrează. Ne-am chinuit ceva vreme”,
”Muncă grea, muncă ușoară. Fetele au făcut ce e mai ușor și noi ce e mai greu, pentru că ele nu pot”,
”Am folosit un aparat pentru a tăia o bucată de tablă pentru a face chitara, un ciocan pentru a le îndrepta. Am folosit și fire pentru corzile chitării și aparatul de sudură”.
Iar dacă unii elevii au pariat pe instrumente muzicale, alții au realizat o motocicletă din resturi industriale, de la prima până la ultima piesă:
”Am făcut o motocicletă de tip chopper. Din mai multe componente, am găsit roata aceasta, am mai luat câteva țevi, tuburi. Ghidonul l-am îndoit la menghină”.
”Sunt din aproape toate orașele din țară. Avem foarte mulți din Oltenia, din Maramureș, din Alba Iulia, chiar și Moldova. Astăzi au învățat legătura dintre mecanică și au transformat-o în artă”, precizează Estera Stretam, organizator.
Concursul a fost organizat de Liga Studenților de la Facultatea de Mecanică.
Artă hi-tech la Timișoara. Mai mulți artiști au inclus tastatura și tableta în lucrările lor
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche