În timp ce arendaşul terenului spune că altcineva aruncă gunoiul acolo şi că a sesizat Poliţia Locală pentru a-I prinde pe făptaşi, agenţii îl contrazic. Inspectorii gărzii de spun că, oricum, proprietarul sau utilizatorul terenului trebuie să îl igienizeze. In caz contrar, acesta riscă o amendă de până la 15.000 de lei. Terenul de 34 de hectare, invadat de deşeuri se află la marginea Devei, lângă pădurea Bejan.
„Sute de metri pătrați invadați de gunoaie. Resturi de la materiale de construcții, deșeuri menajere și foarte multe peturi. Totul, la doar doi pași de aria protejată” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„De la limita de nord a ariei protejate undeva la 400 de metri peste această vale avem zona care vă interesează, unde se întâmplă aceste influențe antropice și aruncare de deșeuri”, explică unul dintre specialiștii de mediu.
„Mai ales în partea aia e dezastru, vin ăștia de pe dealuri și aruncă gunoi acolo”, spune un localnic.
„Nu interesează pe nimeni, doamnă, de natură, nu interesează pe nimeni de ce facem, sunt iresponsaibili cei care fac aceste probleme”, adaugă un devean.
Anul trecut, terenul a fost luat în arendă de un bărbat care vrea să îl transforme în pășune. Omul spune că deșeurile au ieșit la iveală abia după ce a început să curețe vegetația.
„ Vin cu saci, cu căruțele, vin oameni din toată Deva cu camionete, cu tot și aruncă. Se văd foarte urât, erau sub tufe și acum când nu sunt tufele, se văd. Trebuie să bag un excavator să le curăț, pentru că e dezastru”, susține Petrică Manea, arendașul terenului.
„Terenul la care se face referire nu se află în administrarea primăriei municipiului Deva. Potrivit datelor existente la registrul agricol, este vorba despre composesoratul Ceangăi, care în prezent este dat în arendă”, declară Monna Voinescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.
Arendașul terenului susține că a făcut sesizări la poliția locală pentru a-i prinde pe cei care aruncă resturi pe proprietarea sa. Polițiștii locali îl contrazic.
„La poliția locală Deva nu a fost înregistrată nicio sesizare în acest sens, nici măcar scrisă sau telefonică”, precizează Teodor Bălan, purtătorul de cuvând al Poliției Locale.
Deocamdată, specialiștii Gărzii de Mediu nu pot trage pe nimeni la răspundere. Mai întâi, câţiva inspectori vor merge în control, iar dacă măsurile impuse nu vor fi respectate, abia atunci responsabilii vor fi amendaţi.
Dacă se respectă un termen și se ridică toate deșeurile constatate de comisarii de mediu pe aceste terenuri este foarte bine. Dacă nu, se vor lua măsuri de sancționare a celor vinovați”, adaugă Sever Bogdan, comisar șef Garda de Mediu Hunedoara.
„Nici pe teritoriul unei arii protejate și nici într-un alt loc neamenajat acestui scop nu au ce să caute deșeuri. Depozitările necontroloate de deșeuri reprezintă infracțiune”, explică Georgeta Barabaș, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Potrivit legii, amenzile pentru cei care nu se ocupă de salubrizarea zonelor deținute sau utilizate sunt cuprinse între 3 mii și 15 mii de lei.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș