Aradul are încă din 2006 o hotărâre de consiliu local care reglementează cine ar trebui să cureţe trotuarele de pe domeniul public. Deşi au trecut iată aproape 10 ani, încă mai sunt locuri în oraş în care trotuarele sunt ale nimănui. - Trebuie curăţat numai la o juma' de metru în faţa unităţii sau trebuie tot trotuarul? Nu vă e frică să călcaţi pe gheaţă? ”Tre' să prinzi curaj! Tre' să te mişti!”
Trotuarele, încă pline de gheaţă, le dau de furcă pietonilor, dar le-au dat de lucru şi medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe. Zilnic între 30 şi 35 de persoane au ajuns în grija lor, cu fracturi.
”Există o creştere a numărului de accidentaţi în ultima perioadă şi sunt fracturi specifice, fracturi de cădere. Deci fracturi de mâini, de şold”, enumeră Adrian Wiener, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Deşi curăţarea trotuarelor cade în sarcina lor, proprietarii de magazine se apără şi spun că zăpada a căzut la Arad între sărbători, aşa că nu au avut timp să îndepărteze gheaţa. ”Din moment ce am avut liber, nu vin din timpul meu liber să curăţ zăpada! Mi se pare ceva corect!”, afirmă o vânzătoare.
Poliţia Locală susţine că a derulat până acum o campanie de conştientizare a celor care ar trebui să cureţe trotuarele, iar acolo unde aceasta nu a avut efect, în zilele următoare se vor aplica şi amenzi. ”Începând de astăzi se vor aplica aceste sancţiuni contravenţionale. Agenţii noştrii sunt în teren şi toţi trebuie să ştie că perioada de toleranţă practic s-a încheiat”, anunță Eugenia Crainic, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale din Arad
”Circul cu bicicleta şi vă daţi seama... am căzut de vreo trei ori, dar noroc că m-am salvat. Nu am căzut în poziţia ca să îmi rup o mână”, explică un biciclist.
În Arad, trotuarele sunt la fel de pline de gheaţă şi în faţa unor şcoli și a unor biserici, deşi normele aprobate de consilierii locali obligă vizează şi aceste instituţii.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche