Marcajele sunt realizate din cauciuc şi au denivelări care îi dirijează pe nevăzători. Cu ajutorul lor, cei cu probleme de vedere își pot da seama că se află în apropierea unei treceri de pietoni: ”Găsim, în primul rând, zona de direcţionare a intersecţie prin aceste şănţuleţe, adâncituri”.
Cea de-a doua parte a marcajului delimitează o zonă de aşteptare, unde nevăzătorii ştiu că se află în siguranţă până în momentul în care pornesc să traverseze.
”Este un program care vizează adaptarea la nevoile speciale a persoanelor nevăzătoare a câtorva zeci de intersecţii din municipiu. Este o iniţiativă derulată la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor”, precizează Corina Drăghici, purtător de cuvânt Primăria Arad.
În total, 200 de astfel de marcaje speciale vor fi montate în Arad. Deşi se bucură de ele, şi cred că le vor fi de folos, nevăzătorii spun că măsura va trebui cât mai curând dublată de instalarea unor sisteme audio care să-i avertizeze ce culoare arată semafoarele:
- Credeţi că vor fi folositoare pentru persoanele cu deficienţe de vedere aceste marcaje? ”Vor fi! Vor fi! Pentru că atunci când ei calcă cu piciorul pe el simt că e ceva moale şi îi arată direcţia cum să se deplaseze, în ce direcţie”.
”Sper că va urma şi instalaţia de sonorizare a semafoarelor fără care ne ajută şi... mai puţin aceste marcaje tactile”, precizează Florin Atimuţ, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Arad.
Cu toate că le-au observat, nu toţi trecătorii ştiu de ce au apărut în unele intersecţii aceste marcaje. Cu toţii sunt însă de acord că iniţiativa este una lăudabilă:
- Aţi remarcat marcajele speciale pentru nevăzători instalate de Primărie? ”O! Da. Dar n-am ştiut despre ce e vorba. Acuma dacă îmi spuneţi dumneavostră”,
”Da! Am văzut! Însă nu le respectă nimeni. Vă spun sincer”, - Nu le respectă, în ce sens? Ar trebui lăsate libere?”Ar trebui! În principiu sunt de acord să fie libere!”,
”Acum am văzut şi nu ştiam ce-i cu ele, sincer! E o idee bună. Acuma nu ştiu dar ar trebui totuşi să fie şi semafoarele cu audio, să se audă cu sunete”.
Primăria Arad promite că, într-o etapă ulterioară a proiectului, vor fi montate şi sisteme acustice la fiecare trecere de pietoni. Oraşul este pioner în ceea ce priveşte facilităţile pentru persoane cu deficienţe de vedere. Primul câine ghid din România care conduce un cuplu de nevăzători a ajuns anul trecut tot la Arad.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche