Marius şi Valentina Boţa sunt fericiţii părinţi ai unor gemeni, frumoşi şi sănătoşi. Au venit pe lume prin fertilizare in vitro. Dar până la momentul în care au ajuns să-şi strângă în braţe comorile, au parcurs un drum lung si anevoios. S-au chinuit mult timp ca să adune banii necesari acestei proceduri. Nu au reuşit, însă au aflat de programul Ministerului Sănătăţii, astfel că o parte din sumă a fost suportată de stat.
Familia Boţa este un caz cu final fericit. Sunt multe cupluri însă care nu au această şansă. Pe de o parte pentru că nu îndeplinesc criteriile impuse de minister ca să intre in program şi nici nu-şi permit costurile procedurii în spitalele private. Pentru ele, în prezent, nu există nicio şansă. Speranţe ar putea apărea dacă aparatura, o parte din spaţiul şi personalul de la Maternitatea Bega din Timişoara vor ajunge să fie folosite în acest scop. Speranţele se lovesc de bani. Câteva zeci de mii de euro împiedică reluarea programului.
Deşi iniţiative au mai fost de-a lungul anilor, răspunsul de la Consiliul Judeţean Timiş era că programul nu reprezintă o prioritate. Acum există promisiuni.
În altă parte a oraşului, la Maternitatea Dr. Dumitru Popescu, aparatura achiziţionată în urmă cu 10 ani, a fost folosită doar pentru inseminări artificiale. Medicii se pot mândri şi cu trei naşteri. Pentru demararea programului de fertilizare in vitro, ar mai fi nevoie de câteva echipamente medicale. Şi personalul este insuficient
Cum şansele reluării programului de fertilizare in vitro în spitale publice din Timişoara sunt puţine, rămâne varianta sistemului privat. Aici există condiţii europene. Dar şi preţuri pe măsură: peste 3000 de euro pentru o singură încercare. Dar şi în spitalele private, programului de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii, este însă în pericol de-a fi sistat.
Timişoara a fost primul oraş din România care a demarat fertilizarea in vitro, cu ajutorul Crucii Roşii din Germania. De-a lungul celor 15 ani în care programul a funcţionat fără probleme, s-au născut peste 2000 de copii. În prezent în ţara noastră, fertilizari in vitro în spitale de stat se mai fac doar în Bucureşti şi Cluj.