După 10 ani petrecuți în Irlanda, Valentin Mureșan s-a intors acasă, în România. Aici a pus pe picioare o companie IT. Are 70 de angajați acum, iar recent a reușit să obțină o finanțare de 40 de milioane de dolari de la un fond privat. Cu acesti bani, își va dezvolta afacerea cu tinerii IT-iști români care acum lucreaza în Occident.
”Ideea este de fapt o constrângere, vine de la o constrângere, de la faptul că a existat un exod al tinerilor talentați în IT. Dacă îți dorești destul de mult să te întorci acasă cu prieteni cu famile, poate partea financiară nu mai este o piedică”, spune Valentin Mureșan, manager de companie IT.
”Studenții români care învață în străinătate își pot lăsa de acum pașaportul deoparte doar pentru excursiile în care chiar eu nevoie de el. Treizeci de locuri libere îi așteaptă la o companie IT din Timișoara și condiții similare cu cele din Occident”, ne informează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Cristiana, de exemplu, a dat un centru de cercetare de ultimă generație din Franța pe compania de IT din vestul țării. Au convins-o investiția de zeci de milioane de euro și salariul demn de o firmă străină. La ofertă se gândesc deja și alți studenți români care învață în Occident. ”Eu mă simt mult mai plăcut decât dincolo, am lucrat într-un institut de cercetare și pot să spun că nu am fost așa deschisă, dar m-am angajat aici și n-am mai putut să plec”, afirmă ea.
”Mi se pare că e timpul potrivit ca să primim puțin suport din partea țării noastre pentru că, uite noi, când plecăm nu avem pic de suport financiar să studiem aici. Dacă nu ne ajută în perioada în care studiem e bine că poate să ne ofere ceva suport pentru o posibilă întoarcere în țară”, spune Adriana Bora, studentă în Essex.
”Da, cred că ar putea să ne atragă să venim înapoi și să lucrăm la proiecte de genul ăsta. Întradevăr, pentru mine personal da, chiar contează și chiar aș putea pentru mine să mă întorc și să lucrez la o companie de genul ăsta”, adaugă Mihai Bujancă, student în Manchester.
Peste 20 de mii de români învață în prezent în străinătate in diferite institutii de invatamant superior.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: G. Ștefăniță/ M. Pop
Editor web: C. Țenche