Toată lumea a auzit de celebrul Castel al Corvinilor, cel mai bine conservat monument medival din Sud-Estul Europei, dar puțini știu că fortificația nu este singura atracție a ansamblului. În curtea exterioară a castelului ridicat pe o stâncă, în secolul al XV-lea, de Iancu de Hunedoara, se află Curtea Husarilor. Aici, turiștii pot vizita o casă a breslelor, un muzeu de istorie și arheologie, dar și o expoziție de tortură, toate amenajate în clădiri vechi din secolul al XVII-lea.
Castelul Corvinilor este punctul central al ansamblului medieval. Cu toate acestea, nu doar fortificația merită interesul turiștilor, ci și obiectivele aflate în curtea sa exterioară.
"Ne aflăm în cutea husarilor, curtea exterioară a Castelului Corvinilor, realizată în timpul lui Gabriel Bethlem în secolul al17-lea. Atunci când vorbim de castelul Corvinilor vorbim și de o serie de stiluri arhitectonice, începem de la stilul gotic și trecem prin renaștere și până în stilul renascentist târziu cu care avem de-a face în aceste zone aferente secolului al 17-lea", explică Sorin Tincu, directorul Castelului Corvinilor.
Într-o clădire de secol XVII este amenajat acum un muzeu de arheologie, istorie și etnografie, unicul de acest gen din județul Hunedoara.
"Muzeul de istorie, arheologie și etnografie prezintă aspecte legate de perioada veche, adică dacă vor să cunoască din cele mai vechi timpuri istoria locală ar trebui să treacă și pragul muzeului, le punem la dispoziție expoziția de arheologie care acoperă din paleolotic până în a doua epocă a fierului", spune şi Ioan Bodochi, director Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie.
Istoria acestor locuri începe chiar din antichitate.
"Aici avem un atelier și o locuință din epoca bronzului, un atelier de topit, respectiv aici o vatră unde era bronzul încălzit, aici era o țeavă de suflat pentru a se agita focul și pentru a se atinge temperaturi mai înalte, după care aici avem o locuință extrem de spectaculoasă. Avem un pat, pe pat erau așezate blănurile, aici încercăm să imităm cuptorul, vatra".
Cei care intră în celelalte clădiri ale ansamblului medieval sunt încântați de obiectele și poveștile descoperite aici.
"Ni s-a părut foarte interesant, sunt multe lucruri de văzut."
"V-a plăcut muzeul? Da, bineînțeles, acum știm ceva mai multe despre Hunedoara din ultimele secole."
Tot în Curtea Husarilor, turiștii pot vizita și Casa Breslelor, amenajată recent cu fonduri europene. Vizitatorii regăsesc aici 4 ateliere ale meșteșugarilor care au muncit în zona Hunedoarei în anii 1800-1900. Una dintre cele mai interesante încăperi este cea dedicată breslei cizmarilor.
"Am încercat să redăm felul în care se lucra în aceste ateliere ale cizmarilor, pe lângă aceste obiecte se află în sptate și cănile de bere care fac parte din patriomoniul nostru muzeal, și nu în ultimul rând, să nu uităm despre lăzile de breaslă, ele de obicei erau confecționate din lemn și aveau un caracter atât sacru, cât și profan, de fapt tot ce însemna valoarea acestor bresle se afla în aceste lăzi, și anume protocoale, dar și acele table de breaslă, care aveau cea mai importantă semnifeicație pentru acești meșteri."
Iar ultimul popas înainte de a pași pe podul de lemn ce duce spre intrarea în castel, turiștii pot zăbovi câteva minute la o expoziție de tortură. Sunt prezentate aici toate metodele folosite în Evul Mediu pentru pedepsirea celor considerați vinovați de diferite ilegalități.
Considerat de specialiști drept cel mai bine conservat monument medieval din SE Europei, Castelul Huniazilor este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, și cel mai atractiv pentru turiștii care ajung în județul Hunedoara. Doar anul trecut, obiectivul a fost vizitat de peste 353 de mii de persoane.