Cu fluiere, pancarte sau portavoce, angajaţii Electrica din patru judeţe şi-au arătat nemulţumirea în faţa Prefecturii. Sunt oamenii din Timis, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara care lucrează de zeci de ani în companie şi care, acum, nu mai au din ce trăi: ”Nu-i interesează de locurile de muncă care se pierd, de contractul colectiv de muncă. Ne-au lăsat de izbelişte şi fără muncă. Nici la şomaj nu ne putem duce”, ”Lucrări nu avem de vreo doi ani pentru că au apărut firmele căpuşă. Lucrez de vreo 40 de ani la această firmă, sunt oameni ca şi mine care au înfiinţat şi au ridicat aceste societăţi. Nu am mai primit salariul din luna ianuarie”, ”Ne-a lăsat cu foarte multe datorii, fără contracte de lucru, nu se anunţă salarii compensatorii la disponibilizare şi ei vor să se termine odată situaţia asta incertă”.
Societatea Servicii Energetice Banat, care aparţine de compania Electrica, a disponibilizat în urmă cu doi ani aproape jumătate din personal şi a rămas cu 400 de angajaţi. Oamenii spun că nu mai au de lucru, după ce compania a acordat contractele de mentenanţă a reţelelor electrice unor firme "de casă": ”S-a înrăutăţit situaţia, salariile nu le mai luăm la timp, de muncă nu mai avem, chiar dacă am vrea să muncim. Contracte nu s-au mai luat de aproape doi ani. Se dau la firmele care trebuie să ia contractele şi pe noi pe mărunţişuri ne ia”, ”Aceeaşi lipsă de lucrări, oamenii vor protecţie socială, chiar dacă suntem în dizolvare, să ni se asigure un trai decent până ne găsim de lucru”, ”De 16 ani, lucrez aici, salariile sunt restante de două luni”, - Contracte s-au mai încheiat de atunci? ”Nu, contracte de anul trecut şi alea subcontracte”.
Protestatarii au întocmit un memoriu pentru miniştrii guvernului Ponta şi l-au înmânat prefectului Eugen Dogariu. ”Am stat de vorbă cu aceşti oameni, pentru a vedea ce e de făcut pentru a ajuta angajaţii. Vom trimite memoriul decidenţilor de la Bucureşti, astfel încât pe baza datelor prezentate de sindicalişti să se poată lua măsurile pe care le cer sindicaliştii pentru a-i putea ajuta pe aceşti oameni”, afirmă Eugen Dogariu, prefectul de Timiş.
Aceiaşi angajaţi au protestat şi anul trecut, la finalul lunii mai, atunci când nu şi-au mai primit salariile.
reporter: Sorina Covlea operator: Adrian Hrişcu editor web: Călin Țenche