În total, în ţara noastră, prin vama de la Oradea au intrat 100 de tone de macrou. Nu se ştie cât din această cantitate o reprezintă peştele contaminat. Lotul este infestat cu viermele de anisakis, un parazit care se dezvoltă în intestinele peştelui şi se transmite la om dacă produsul este mâncat crud, netratat termic.
Inspectori au controlat cele 4 magazine din Timişoara în care a ajuns peşte din lotul infestat. Verificările arată că toată cantitatea de 260 de kg s-a cumpărat deja.
Maladia cauzată de parazitul anisakis este comună în ţările nordice, acolo unde consumul de peşte este ridicat. Primele simptome sunt o stare de greaţă şi rău general. În pieţele şi magazinele din Timişoara macroul se vinde bine, însă cumpărătorii optează cel mai des pentru peştele proaspăt.
Alerta alimentară este valabilă în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării. Dacă în Timiş au ajuns 260 de kg de macrou, în Hunedoara, din acelaşi lot au ajuns 320 de kg.