Samuel Țerigariu știe încotro se va îndrepta. Elevul de la Liceul Pedagogic din Timișoara vrea să urmeze o facultate în domeniul Finanțe-Bănci. Salariile bune și statutul de economist l-au convins pe tânăr să se pregătească din timp. ”Sunt atras de partea aceasta de Finanțe și îmi place foarte mult. Nu mi-ar plăcea să lucrez opt ore și să câștig puțin. Mi-ar plăcea să lucrez opt ore într-un domeniul care este căutat și se câștigă bine”, afirmă Samuel Țerigariu.
Domenii atractive pentru liceeni
Medicina - 20,4%
Științe Economice - 20,1%
Jurnalism și Litere - 8,5%
Drept 7%
Arhitectura, IT - câte 5,8 %
Sursa: UVT
Un studiu realizat printre elevii de clasa a X-a și a XI-a arată că 20% dintre tineri vor o carieră în Științe Economice, la fel de mulți se orientează spre Medicină, iar Arhitectura, Dreptul, Jurnalismul sau Psihologia au obținut fiecare un procent de circa 7% din totalul respondenților.
”Consider că sunt o persoană foarte comunicatică, îmi place să ajut, acesta e și punctul meu forte și consider că am calități pentru a fi psiholog”, ”Psihologie specială pentru copii cu dizabilități, pentru a-i ajuta, a-i îndruma în viață, să mă ocup de ei pentru a le da un viitor mai bun”, spun elevii, participanți la studiu.
Domenii neatractive pentru liceeni
Științe Politice - 4,3%
Agricultura - 2,4%
Științe exacte(Fizică, Matematică) - 1%
Sursa: UVT
La polul opus al domeniilor căutate de tineri se află Agricultura, cu 2,4% dintre respondenți, și Științele Politice, care au fost bifate de puțin peste patru procente din totatul elevilor analizați. Mai mult, doar 1% din tineri s-ar orienta către științele exacte, precum Matematica sau Fizica.
”În principal au fost atrași de cât de interesantă li se pare profesia, ca și principiu de bază, dar și venitul sau piața muncii pe viitor, cum o percep ei, au fost alte elemente de care au ținut seamă”, precizează Alin Sava, coordonator proiectului, directorul Departamentului de Psihologie din UVT.
Cu toate acestea, doar 40% dintre tineri au răspuns că sunt hotărâți în legătură cu domeniul studiat pe viitor.
”Profesorii consilieri trebuie să colaboreze cu cadrele didactice din învățământul preuniversitari, pentru că aceasta e o activitate pe care o face și consilierul în carieră. O parte din activitatea de consiliere o pot face și profesorii-diriginți, mai ales partea de autocunoaștere, de informare a ceea ce înseamnă piața muncii și carte sunt profesiile respective”, a afirmat Simona Jugariu, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională din Timiș.
”Ne vom orienta oferta educațională spre aceste domenii, pentru că, până la urmă, Universitatea de Vest, la fel ca la celelalte universități, primește numărul de locuri global, pe toată universitatea. Rămâne la latitudinea noastră cum distribuim locurile finanțate de la bugetul de stat, pe diferite facultăți și domenii”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Studiul a fost realizat de Universitatea de Vest din Timișora, împreună cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională din Timiș, și a fost finanțat din fonduri europene cu suma de aproximativ 2 miloane lei.
"Primul job" prinde contur. Ideea rectorului UVT va fi pusă în practică
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche