Ajutor pentru cei abuzaţi la locul de muncă la Centrul antimobbing din Timişoara

Data publicării:
mobbing 2

”Nu vorbesc. De când m-am întors din concediu, din 20 august, am intrat la serviciu, le-am salutat. Nu mi-au răspuns la salut şi am întrebat: s-a întâmplat ceva?”. Astfel sună opinia unei persoane care are de suferit la serviciu. Această femeie lucrează în cadrul unei firme de cinci ani.

În 2010 a "îndraznit" să-i ceară şefului o zi liberă, iar de atunci fiecare zi de muncă a devenit un calvar. Conducerea firmei a obligat-o să-şi defăşoare activitatea într-un alt birou, unde nu are voie nici măcar să deschidă geamul. Atât atitudinea şefului, cât şi a colegilor, s-a schimbat: ”Comportamentul a fost de batjocură şi derâdere. Nu mi se dădea voie să deschid geamurile. În urma acelei nedreptăţi, la un moment dat, am fost şi internată în spital, la neurologie”. Din luna iunie, a decis să apeleze la serviciile Centrului antimobbing.

 

Psiholog Paula Curuliuc, de la Centrul antimobbing Timişoara, ne-a explicat: ”Doamna este într-o situaţie în care are o încredere foarte scăzută şi am început cu acest prim pas. De asemenea, este foarte atentă să adune probe şi suntem chiar în discuţii pentru a face o mediere şi chiar şi un curs pentru angajaţii din acel departament”.

Şi nu este singura care a apelat la serviciile centrului antimobbing: ”Problema estenţială este că există un comportament al celor din jur în a te dermina să te iei şi să pleci singur ca să nu spună ei că te-au dat afară”. Femeia are acum numeroase probleme de sănătate: ”Pe fond nervos, deteriorarea vederii, diabet”. Totul din cauza tratamentului de la locul de muncă, spune ea.

 

Din mai 2012, zeci de angajaţi au apelat la ajutorul specialiştilor din cadrul Centrului antimobbing de la Timişoara. ”Serviciile pe care noi le oferim în momentul de faţă sunt cele de suport social, iar mai apoi, serviciul principal evaluare psihologică. Avem şi serviciile de consiliere juridică şi sprijin juridic pentru persoanele aflate în această situaţie”, ne precizează Vasile Moldovan, coordonatorul Centrului antimobbing Timişoara.

Chiar dacă, în acest moment, în România nu există o legislație strictă referitoare la mobbing, persoanele abuzate se pot folosi de Codul Muncii sau pot invoca normele privind discriminarea pentru a se apăra.

reporter: Marcela Sferlea
operator: V. Jiva/D. Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani