Monitorul, tastatura și mouse-ul sunt singurii colegi de muncă ai lui Mădălin Găgeanu. De profesie este programator, iar de 2 ani, lucrează de acasă pentru două companii din Germania și Anglia.
”Lucrul de acasă depinde foarte mult de persoană, trebuie să fii independent și pot să spun că are avantajele lui. Poți să te organizezi singur cum vrei, nu ai sentimentul că cineva nu-ți suflă în ceafă, că e foarte atent la tine, ai sentimentul de independență că nu ești constant supervizat”, spune Mădălin Găgeanu, liber-profesionist.
Mădălin este managerul propriului timp, iar pauzele sunt luate după bunul plac. Sunt, spune el, avantaje ale muncii de acasă. Dar chiar şi aşa, când este cazul, face ore suplimentare.
”Efectiv lucrez șapte ore. În zilele mai relaxate, mai ușoare, șase ore. Opt, nouă, zece ore când sunt lucruri mai importante, depinde”, afirmă Mădălin Găgeanu, liber-profesionist.
O afacere din fața monitorului conduce și Alin Adnan, un grafic designer din Timișoara: ”M-am trezit la ora 9, deodată cu fiica mea și abia pe la ora 9,30, 10 am ajuns la birou, din cealaltă cameră. Și am început lucrul”. ”Acum opt ani am început să lucrez de acasă, a fost un pas de la firme spre a lucra ca freelnecer, iar mediul de acasă continuă să fie cel mai plăcut la început și continuă să fie unul flexibil”, precizează Alin.
Acum câștigă, în medie, 3.000 de lei pe lună. Din fața calculatorului, din propriul apartament, face design grafic pentru clienți din Anglia sau Franța. Munca de acasă oferă flexibilitatea timpului, însă pentru performanțe necesită autodisciplină, spune freelancerul.
”La început e foarte atractiv să lucrezi foarte mult sau foarte puțin, în funcție de diferite distracții pe care le poți avea în jur, dar e foarte important să te autodisciplinezi și să îți organizezi timpul asemenea unei firme pentru a putea face o distincție clară între muncă și timp liber”, precizează Alin Adnan.
Printre timișorenii care lucrează de acasă se numără și Cosmin Din. În urmă cu trei ani și-a postat serviciile de producție video pe mai multe site-uri, iar acum câștigul lunar atinge suma de 2.500 de lei. ”Programul de lucru ți-l faci tu, nu depinzi de un șef, tu ești șeful, tu comanzi, tu execuți. Problema este că trebuie să fii serios. Dacă nu ești serios, riști să pierzi clienții și dacă nu ai clienți, nu ai de lucru”, spune Cosmin Din.
Cele mai căutate servicii din mediul online sunt grafica, designul, producția video, redactarea sau traducerile. Iar creşterea cererii arată că românii pare că au scăpat de prejudecățile serviciilor de pe internet.
”Serviciile postate pe internet sunt tot mai căutate, respectă trendul din afară. Pe platformele din afară, tot mai mulți oameni și, în special, românii și-au pus oferte și au proiecte acolo”, precizează Laurențiu Matache, fondatorul unui site de plasări servicii online.
Conform unei statistici realizate de un site de plasări servicii, numărul ofertelor, în ultimele șase luni, a crescut cu 60%, iar cel al comenzilor aproape s-a triplat. Într-un top al cererilor făcute pe internet, Timișul se află pe locul trei, la nivel naţional, după Bucureşti şi Tulcea.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche