”Intru în contul meu cu utilizator și parolă și aici am toată colecția mea de muzică care e stocată pe cloud. Pot să-mi iau cu mine 30 de mii de melodii fără card” -
Ionuț are 24 de ani și a studiat informatica în Lyon. În urmă cu doi ani însă s-a întors în România ca să-și pună pe picioare propria afacere. A reușit cu ajutorul celor 200.000 de euro pe care i-a primit de la fondul de investiții din Bulgaria.
”Noi ce trebuie să facem cu banii ăștia este să ne dezvoltăm, să ne creștem numărul de utilizatori, veniturile și eventual să atragem o nouă finanțare mai mare. Avem un pic peste o sută cincizeci de mii de utilizatori din întreaga lume majoritatea în State și în Marea Britanie”, spune Ionuţ Antiu, antreprenor.
Practic, bulgarii au obținut banii de la Uniunea Europeană și i-au investit în companii din 7 țări europene. 9 milioane de euro au ajuns în total în contul unor afaceri aflate la început de drum din România, Serbia, Macedonia, Ucraina, Croația, Slovenia și Austria.
”Din banii pe care îi administrăm, aproximativ 90% provin de la Uniunea Europeană și restul este din bugetul companiei. Așadar, cea mai mare parte a banilor pe care îi investim provine din fonduri europene”
Din fiecare companie, dezvoltată de bulgari cu fonduri europene, o parte din câștiguri se întoarce la Sofia.
”Ei până la urmă câștigă bani care sunt investiți în cea mai mare parte în asemenea proiecte. Cum ajung banii aceștia să se întoarcă? Banii aceștia se întorc la ei atunci când un vehicul institutional de rang superior decide să investească”, afirmă Radu Ticiu, antreprenor.
În prezent, în România 5 firme funcționează cu ajutorul finanțării din Bulgaria.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: D. Petcu/ M. Pop
Editor web: Călin Țenche