- Le dădeaţi câte 300 de euro? Plăteaţi studentele să le luaţi ovulele? Dosarul în care sunt vizate mai multe cadre medicale, dar şi patronul spitalului Athena din Timişoara scoate la iveală faptul că, în incinta clinicii, se desfăşura un adevărat comerţ cu ovule umane. Anchetatorii spun că angajaţii unităţii medicale plăteau 300 de euro fiecărei studente, care în schimbul banilor accepta să doneze ovule.
”Avem date că un număr de cinci persoane, medici şi asistente de la o clinică privată din Timişoara recoltau ovocite de la anumite persoane interesate material şi le implantau în organismul altor persoane, în special femei care nu puteau să aibă copii”, precizează Mircea Andreş, procuror DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, în acest spital tinerelele donau ovulele, care mai apoi ajungeau la cupluri din străinătate ce nu puteau avea copii. Fiecare tranzacţie costa aproximativ 4000 de euro.
Ancheta poliţiştiştilor de la Crimă Organizată a scos la iveală şi faptul că spitalul privat se folosea de mame surogat pentru a ajuta cuplurile infertile, ceea ce în România este ilegal.
În acest caz sunt cercetate şi mai multe mame purtătoare, care ar fi fost inseminate cu ovulele gata fecundate. Mai mult decât atât, acestea au semnat acte notariale prin care îşi luau angajamentul de a preda copiii la naştere.
Ancheta este în desfăşurare, însă până în acest moment, femeile implicate, descoperite de procurori şi-au recunoscut faptele. În total, la audieri, la sediul DIICOT din Timişoara au ajuns cinci cadre medicale acuzate de procurori de trafic de ovule.
”Donatoarele au recunoscut că au primit sume de 300 de euro pentru fiecare donaţie pe care au făcut-o, iar de asemenea, mamele purtător, mamele surogat au recunoscut primirea unor sume de bani”, precizează procurorul Mircea Andreş.
- Care sunt acuzaţiile? ”O să aflăm acum”, - La percheziţii, ce s-a întâmplat la spital? ”Au ridicat nişte documente, atât. Că sunt corecte, că sunt incorecte, că sunt frumoase, sau blonde, nu s-a stabilit”, afirmă avocata patronului clinicii.
Aceeaşi clinică privată a fost vizată anul trecut şi de o altă anchetă. Procurorii susţineau atunci că angajaţii spitalului ar fi făcut internări fictive şi ar fi trecut în evidenţe tratamente medicale inexistente, totul pentru a încasa bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Clinica dezminte acuzaţiile
Într-o conferinţă de presă organizată în urmă cu puţin timp, conducerea clinicii a dezminţit toate acuzaţiile aduse de procurori. Directorul medical Bogdan Cioată susţine că reprezentanții spitalului nici măcar nu au fost informaţi că instituția este vizata de o anchetă.
reporter: Adina Iriza
operator: A. Hrişcu/A. Ionescu/A. Marina
editor web: C. Țenche