A „înflorit” Mureşul

Data publicării:
efemeride mures


Prezenţa efemeridelor deasupra apei este un semn bun pentru specialiştii care ţin sub observaţie ecosistemul Râului Mureş. Apariţia lor le semnalează biologilor faptul că râul este nepoluat.

„Este o specie endemică pentru această zonă a Europei, se găseşte doar pe Râul Tisa şi pe Râul Mureş, găsindu-se doar în anumite condiţii ale malului râului unde se găseşte acel mâl de care are nevoie pentru stadiul larvar”, explică Gabriel Herlo – biolog în cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Apariţia efemeridelor este motiv de bucurie şi pentru cei care vin la pescuit pe malul Mureşului.

„[La ce le folosiţi efemeridele astea?] La pescuit, la pescuit. [Sunt bune ca momeală?] Da”, spune un pescar.

„[Reuşiţi să le conservaţi cumva pentru mai mult timp?] Da, există o metodă. Prin congelare. [Şi ce fel de peşti atrag astea?] În general cam toate tipurile de peşte de pe Mureş”, povestește un alt pescar.

„[E vreo tehnică cum să-i prindeţi?] Uite cu ăsta, cum mâna, cu minciocul, cu ce putem!”, indică un alt iubitor al pescuitului.

La Arad, sărbătoarea Parcului Natural Lunca Mureşului este legată de momentul în care zboară efemeridele. Dacă la noi sunt cunoscute şi ca rusalii, vecinii unguri le numesc flori de Tisa.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri