Maria Jichici e una dintre profesoarele care aşteaptă să fie chemată la faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică, pentru a-i supraveghea pe elevi, în săli. A venit de fiecare dată, când a fost solicitată, însă acum, ziua de 8 Martie a vrut să o petreacă împreună cu familia: ”Fiecare trebuie să venim să asistăm și să supraveghem la Olimpiadă, este numai o zi pe an și ar fi trebuit să fie avut în vedere acest aspect de cei care au organizat Olimpiada, să nu fie chiar în această zi”.
”Doamnele de Română, de Matematică, ce sunt la supravegheat, nu vor putea să se bucure de prețuirea familiei lor. Nu ne așteptam ca cei din Guvern să facă ceva pentru profesoare, dar așa o lovitură”, spune Iacob Şuta.
Sindicaliștii spun că nemulţumirile legate de faptul că doamnele profesoare trebuie să lucreze de ziua lor sunt în toată ţara. ”E o umilință a profesoarelor. Sunt luate cele mai bune profesoare, de la cele mai bune școli. Mai urmează să ne ia o jumătate din ziua de Paște”, susține Radu Bilavu, președintele FSLI Timiş.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar nu vad problema şi nu înţeleg nemulţumirile. ”Ziua Femeii nu este zi oficial liberă în calendarul nostru, deci nu se pune problema sa nu mergem la Olimpiadă”, ne-a declarat Cornel Petroman, inspector şcolar general la ISJ Timiş.
Părinţii însă spun că sunt alături de cadrele didactice, care trebuie să lucreze de 8 martie: ”Cel puțin dacă merg să le plătească, nu mi se pare normal să nu le plătească. De 8 martie, Ziua Femii, să primească și un cadou, dar să fie și plătite”, ”Și eu am două fete. Cred că părinții ce știu ceea ce înseamnă să fi mamă o să își trimită copilul cu o floare”, ”Nu e ok, dar ce pot sa facă. Dacă vor, să se ducă, dacă nu, nu”.
Zeci de profesori din Timiş sunt implicaţi în faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică de la Timişoara.
reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche