”Micuța localitate a luat ființă în anul 1956, iar numele i-a fost dat după celebra data de 23 august din anul 1944, atunci când România a rupt alianța cu Germania și a trecut de partea Uniunii Sovietice”, spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Gheorghe Suciu era doar un copil când s-a înființat localitatea, dar nu poate uita fastul cu care era serbată aici Ziua Națională.
”Prea puțin îmi aduc aminte, dar în orice caz a fost bine. Pe vremea aia o fost foarte bine”. - Cum era de 23 August înainte de Revoluție? ”Era frumos. Defilările alea te încântau. Mai ales armata”, afirmă Gheorghe Suciu, localnic din 23 August.
Acum, însă, ziua de 23 august nu e cu nimic mai presus față de alte date din calendar. Jocul de remmy pare a fi relaxarea de duminică, în lipsa paradelor organizate de fostul regim. Nostalgia este însă cuvântul de ordine în satul străjuit de ruinele fostei fabrici de cherestea, unde înainte de 1990 munceau sute de angajați.
”Am mâncat mici, o fost muzică. Era foarte frumos. Acum nimic. Acuma e nimic. Ce să vă povestesc? E dezastru”, ”Era foarte bine atunci. Aveam unde să mergem, aveam tradiții, erau zile festive. Acum absolut nimic”, sună alte opinii.
Tinerii nu știu de unde vine numele localității lor: ”Nu știu. Sincer. Poate domnul, că e mai în vârstă”.
După Revoluția din 1989, Ziua Națională a României este 1 Decembrie, iar serbările organizate în micuța localitate 23 August au rămas doar o amintire.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche