foto: ssmi.ro
Nou în România, conceptul a fost iniţiat de Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi. La Oradea, până acum şi-au donat părul aproape 50 de doamne, domnişoare şi chiar... domni.
"Tocmai astăzi am trimis 30 de codiţe. Am avut şi domni care au donat, trei de data aceasta; în general sunt domnişoare mai tinere, cu vârsta până în 25 de ani", explică Adina Achim, coordonatorul proiectului în Oradea.
Printre donatoare se numără şi o fetiţă de 10 ani. Nu este pentru prima dată când Alexia şi-a dorit să-i ajute pe cei aflaţi în suferinţă.
"Eu am ales să mă tund pentru că am crezut că părul meu este prea lung şi am vrut să îl tai, să fac ceva bun pentru copiii au cancer."
"Alexia a fost entuziasmată că poate să doneze părul ei, s-a bucurat că poate să facă o bucurie copiilor bolnavi de cancer. Şi acum trei ani a făcut acelaşi lucru, a donat în America pentru copilaşii de acolo", spune Anca Molnar, mama Alexiei.
Ioana Orszag înţelege cel mai bine trauma copiilor diagnosticaţi cu cancer, afectaţi şi de şedinţele de chimioterapie.
"Am fost şi eu diagnosticată la 10 ani cu limfon Hopkins şi ştiu prin ce trec copiii respectivi, ştiu ce înseamnă să nu ai păr şi ca fată, în primul rând, dar cred că este greu şi pentru băieţi. Lumea din ziua de azi te judecă, se uită la tine, pentru oameni contează aparenţele, nu interiorul unui om."
Vindecată în prezent, tânăra de 19 ani ştie cât de importantă este o perucă pentru bolnavii de cancer.
Există şi saloane care s-a alăturat campaniei.
"Cine vine, tunsul este gratuit, nu iau nimic pentru tuns, decât dacă doreşte un aranjat după, atât, dar tunsul este gratuit", spune Crina Toma, coafeză.
Din ianuarie 2016, iniţiatorii proiectului vor strânge banii necesari pentru confecţionarea perucilor. Până atunci se mai poate dona, însă cu anumite condiţii: părul să aibă minimum 17 centimetri, să fie vopsit în culori naturale, spălat şi împletit într-o coadă.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța