Autorităţile orădene au gândit mai multe proiecte care vor transforma complet imaginea oraşului.
"Avem în sertar două proiecte mari de reabilitare termică şi eficienţă energetică a două mari spitale din Oradea", spune Marius Moş, şeful Direcţiei Managementul Proiectelor cu Finanţare Europeană.
La acestea se adaugă refacerea podului Ferdinand şi a pieţei cu acelaşi nume, transformarea străzii Vasile Alecsandri în zonă pietonală, construirea unui pasaj rutier subteran şi înlocuirea sistemului public de iluminat cu unul mai eficient. Pentru toate e nevoie de 60 de milioane de euro pe care edilii vor să-i obţină din fonduri europene. Imposibil deocamdată, pentru că lipseşte un element important: ghidul de finanţare.
"Ghidurile de finanţare nu sunt definitivate. Practic, nici un aplicant din această ţară care doreşte să depună o cerere de finanţare nu poate să facă acest lucru", atrage atenţia Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
În această situaţie, funcţionarii s-au orientat după un draft al Programului Operaţional Regional.
"Am identificat nevoile ce se cer rezolvate, am făcut unele demersuri care am putut să le facem şi stăm în aşteptare", susţine viceprimarul Mălan.
"Draftul ne ajută oarecum informativ. Cel definitiv, ce va apărea prin februarie-martie 2015, ne poate ajuta clar pentru întocmirea studiilor de fezabilitate şi strângerea efectivă a documentelor", a completat Patricia Nagy, consultant de investiţii.
Realizarea aplicaţiei de finanţare poate fi făcută doar după ce apare ghidul de finanţare. Potrivit lui Mircea Mălan, "ghidurile de finanţare provizorii nu au nici un fel de relevanţă până guvernul României primeşte acceptul comisiei europene pentru conţinutul ghidurilor."
Pentru perioada 2014-2020 Romania are la dispoziţie aproape 40 de miliarde de euro din fonduri europene.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş