Lapte aruncat la porci: este gestul disperat pe care Adrian Lăzău îl face după ce procesatorul din Carei l-a anunţat că nu-i va mai cumpăra laptele produs la ferma din satul bihorean Mihai Bravu.
"Fiecare are un plan ne bizuiam pe banii pe care îi primeam. Măcar de era anunţaţi acum 6 luni. De ce nu au făcut asta azi iarnă?", se întreabă Lazău.
Fermierul spune nu are capacitatea de a vinde en-detail producţia lunară de 3 mii de litri de lapte obţinută de la 30 de vaci. Preţul de 80 de bani pe litru este nerentabil şi le-ar aduce doar pierderi după ce au investit sume mari în amenajarea fermelor.
"Costă mai mult bidonul, motorina, bicicleta cu care îl ducem la lăptărie", spune fermierul.
În această situaţie se află mai mulţi fermieri din Bihor, dar şi din Satu Mare şi Sălaj.
"Situaţia este disperată atât din punct de vedere a acestor familii, dar şi, desigur, din cauza unui dezechilibru ce ar putea să apară pe piaţa produselor lactate", susţine Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
Procesatorul din Carei a decis recent să mute producţia de brânzeturi într-o nouă unitate, în judeţul Cluj.
"Consumul de produse lactate a scăzut cu mai mult de 6% pe an în ultimii cinci ani, forţând astfel compania să opereze sub capacitatea de producţie în toate fabricile. În acest moment, fabrica noastră din Carei operează la mai puţin de 30% din capacitate", se arată într-un comunicat al firmei.
Autorităţile spun că nu pot face nimic pentru a sprijinii fermierii afectaţi. Angajaţii Direcţiei Agricole Bihor vor aduna date despre aceştia şi le vor transmite Ministerului Agriculturii şi Prefecturii. Dacian Paladi, consultant în afaceri, are un sfat:
"Să vândă urgent, chiar cu titlu experimental şi chiar cu strategii mai puţin elaborate - se vor regla pe parcurs, trebuie să vândă urgent."
Ceea ce Adrian Lăzău a şi făcut: a vândut jumătate din vacile de la fermă, chiar dacă a primit un preţ de şase ori mai mic.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş