Zeci de biciclişti au descoperit "Drumul Bisericilor de lemn" din Bihor
Data publicării:
Peste 80 de bicicliști au participat la a opta ediție a proiectului ”Redescoperă Bihorul pe bicicletă”, concept dezvoltat de Agenția de Management al Destinației începând cu 2016. Sâmbătă, în ciuda celor doar opt grade indicate de termometre, excursioniştii au pedalat pe al patrulea traseu cicloturistic denumit ”Drumul bisericilor de lemn”, cu o lungime de 22 de kilometri.
Evenimentul a început din curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș, unde localnicii, în frunte cu primarul comunei, i-a întâmpinat pe turiști cu produse locale de sezon și ceai cald. În vase din ceramică au fost puse zacuscă, untură de porc, ceapă, dulceață de pere și prune.
Bicicliştii au pedalat apoi până la primul obiectiv propus,biserica de lemn din Totoreni, ridicată la 1697. "Este una dintre puținele biserici din Bihor care are și altă funcție pe lângă cea religioasă. Biserica de lemn din Totoreni a servit pe vremuri și ca loc de judecată, dovada fiind spațiul construit în exteriorul bisericii denumit ”perindele”. Acest spațiu deservea pentru detenția persoanelor care încălcau legea", a transmis Gabriel Bonaciu, consultant în turism şi reprezentant al Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor.
A doua oprire a fost la biserica de lemn din Mierag, construită în mijlocul satului și înconjurată de cimitir. Pentru că pictura originală a dispărut sau abia se mai putea vedea, localnicii din Mierag au decis să împodobească lăcașul,construit în anul 1756, cu prosoape țărănești țesute manual și decorate cu motive tradiționale sau scene biblice.
CLICK PE PRIMA FOTOGRAFIE PENTRU A LE VEDEA PE CELELALTE
Pe traseul excursioniştilor s-a mai regăsit biserica de lemn din Hinchiriș, grav afectată de furtuna din această vară.
Noutatea acestei ture de bicicletă a constituit-o vizitarea gospodăriei celei mai vârstnice persoane din satul Cusuiuș. "Bicicliștii au umplut pe rând micuța casă a Veselinei Șandra, de 96 ani. Aceasta, după ce i-a întreținut cu povești de viață impresionante, le-a arătat mica ei ”colecție” de țesături. Cu ochii plini de lacrimi gazda turiștilor a scos dintr-o veche ladă de lemn primită de la tatăl ei, rochia de mireasă și cămășile cusute manual", a relatat Gabi Bonaciu.
Excursia s-a încheiat în curtea bisericii de lemn din Lazuri de Beiuș. 20 dintre participanții la această tură au primit în urma tombolei câte un tricou inscripționat cu sloganul ”Discover Bihor”.