"Vom aprinde focul ca să se încălzească ceaunul."
Este primul pas, simplu, dar esenţial pentru ca preparatul să iasă perfect. În timp ce focul capătă putere, gospodina pregăteşte ingredientele, majoritatea din grădina ei. Pentru o zacuscă de fasole, de exemplu, Elena Tonţ folosește un kilogram de ceapă, cinci de gogoșari și ardei kapia şi un kilogram de fasole. La acestea se adaugă doi litri de bulion făcut în casă, un litru de ulei, sare, piper și foi de dafin.
"Toate aceste ingrediente se dau prin mașina de tocat. Întâi ceapa, apoi gogoșarii și apoi fasolea o folosim la sfârșit. Dacă vrem putem să o trecem prin mașina de tocat, dacă nu, o folosim și așa."
În uleiul încins se pun treptat ceapa, gogoșarii copți, fasolea fiartă și condimentele. Toate se lasă la foc doar o jumătate de oră, cu mult mai puțin decât dacă am face zacusca pe aragaz.
"Tot ceea ce gătesc e natural, cu ingredintele din grădină de la noi și ne place să trăim sănătos, să mâncăm sănătos", spune Elena Tonţ.
La fel ca la bogracs, gustul autenic, puțin afumat, e dat de vasul în care se fierbe la foc încet compoziția. Și acesta nu e singurul secret al preparatului la ceaun.
"La sfârșitul procedurii adaug două linguri de miere de albină, pentru a lua din aciditatea cepei."
În Valea lui Mihai, borcanele cu zacuscă nu lipsesc din cămara celor mai multe localnice. Doar o parte dintre ele fac însă zacuscă la ceaun. Cea făcută de Elena e și preferata familiei.
"Zacusca mea preferată este cea cu vinete", spune Paul Tonț, fiul Elenei. Îl completează soacra femeii: "De când a venit nora aici, de atunci în fiecare an face și an de an e tot mai bună și mai gustoasă."
În zona oraşului Valea lui Mihai zacusca la ceaun se face de câțiva ani.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță