În loc să elaboreze planuri de lecţie, învăţătorii sunt mai preocupaţi acum să asigure copiilor material de lucru.
"Până se va rezolva problema manualelor digitale, se pot face recapitulări şi profesorii sunt pregătiţi, formaţi şi pot face faţă la clasă. De altfel, programa şcolară este aprobată, ei o cunosc. Manualul este doar un instrument orientativ", spune Nicolae Avram, şeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
În lipsa noilor manuale, învăţătorii se descurcă aşa cum pot.
"Avem, de asemenea, manualele vechi și, până le vom primi pe cele noi după noua programă, le vom folosi pe acelea", explică Aurora Feier, învățătoare.
"Fiecare sală este echipată cu xerox. Avem xeroxuri pentru toate cadrele didactice: au acces la acest xerox și pot să își asigure materialele necesare", susţine Florian Hava, directorul şcolii "Dacia" din Oradea.
O altă variantă o reprezintă caietele de exerciţii suplimentare. Acestea costă însă de la 10 lei în sus.
"Nu se stabilește o sumă, este în funcție de materialele pe care învățătorul le selectează", precizează Gheorghe Troie, directorul şcolii "Nicolae Bălcescu" din Oradea.
Noile manuale pentru clasele I şi a II-a nu vor ajunge pe băncile elevilor mai repede de luna octombrie. Licitaţia câştigată de CD Press şi Siveco a fost contestată, iar Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor a dispus reevaluarea ofertelor şi desemnarea unui câştigător până în 25 septembrie.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Ciprian Platona