"- Radar pe Strada Dunării, nr 27, Oradea.
- Acesta este postat de un utilizator acum?
- Da şi vezi că ne arată unde e."
Este felul în care utilizatorul aplicaţiei Radar Alert află de existenţa unui posibil blocaj sau control. Aplicaţia îl avertizează pe şofer atât sonor, cât şi vizual, printr-o iconiţă care apare pe traseu şi care indică tipul de obstacol pe care l-ar putea întâlni. Informaţia este aflată prin câteva clicuri.
"Pentru a elimina întreaga interacţiune în timpul şofatului, dorim să implementăm şi sistemul de comandă vocală. Scopul nostru este de a crea un produs alternativ, cu funcţii suplimentare faţă de ceea ce ofera Waze în momentul de faţă", a precizat Cătălin Rus, managerul firmei de software.
Toate avertizările sunt postate chiar de şoferi, care au instalată aplicaţia pe telefonul mobil. Este folosit conceptul de community sharing, pe care se bazează şi Waze, prin care utilizatorii se avertizează reciproc de posibile neplăceri în trafic.
Laszlo Babics foloseşte Radar Alert încă de la lansare şi e încântat de utilitatea aplicaţiei. Atunci când pleacă de acasă verifică traseul, pentru că în Oradea apar zilnic noi şantiere.
"- Prin aplicaţia respectivă vedem pe ce stradă, în ce zonă este această problemă ori un control al Poliţiei.
- Şi ce câştigi efectiv?
- Păi, timpul."
Poliţia Rutieră încurajează iniţiative de acest gen, care au rol de prevenţie. Există totuşi anumite temeri.
"Dacă şoferul nu este conştient şi reduce viteza la km 611 pe DN1, unde este radarul, şi începând de la 613 accelerează şi trece la viteze de peste 100 de kilometri la oră, sigur că nu e bine", susţine comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor
Radar Alert este un produs al unei firme de software orădene, care a creat şi o aplicaţie care îţi aduce butelia acasă. Ambele sunt disponibile gratuit atât pe App Store, cât şi pe Google Play.
"- Câtă muncă este în spatele unei asemenea aplicaţii?
- Aproximativ o echipă de 4 persoane, între 3-6 luni, în funcţie de complexitatea aplicaţiei", spune Sorin Vancea, programator.
Firma de software îşi propune să ajungă la 15 mii de descărcări până la finalul acestui an. Un lucru interesant, chiar şi pentru creatorii aplicaţiei în limba română, este că 700 de utilizatori sunt din Franţa.
Reporter: Bogdan Băcilă
Operator: Gabor Szilagyi