Vijelia a măturat 37 de localităţi din Bihor. 9 drumuri au fost blocate, sute de case au fost afectate
Vijelia care a lovit vestul ţării în după-amiaza de duminică a afectat mai mult de o treime din localităţile Bihorului. 37 de aşezări au fost măturate de vântul care a avut chiar şi 90 km/h, iar sute de case şi blocuri au rămas fără acoperiş. Mai multe maşini au fost avariate de copacii rupţi ori smulşi din rădăcini, iar mii de consumatori au rămas un timp fără electricitate.
furtuna în Beiuş/ imagini: Adrian Laboş
Furtuna a lovit cu o violenţă rar văzută în jurul orei 16:30, când sudul Bihorului s-a aflat sub cod portocaliu de furtună. Localnicii din Beiuş povestesc că în doar 10 minute cerul s-a acoperit de nori şi stihiile naturii s-au dezlănţuit peste municipiu.
Furtuna a durat mai puţin de un sfert de oră. Oamenii spun că vijelia a semănat cu o tornadă și spun că nu au mai văzut o asemenea aşa ceva de la începutul anilor '80, când o furtună a pus la pâmânt turla bisericii din centrul oraşului.
"Cam în 10 minute a venit o vijelie dinspre Oradea, s-au văzut norii puternici. Am intrat în casă și a început vijelia, bătea vântul din toate părțile nu am mai văzut așa ceva din '82."
"Îmi era frică să ies afară pe stradă", spune un localnic din Beiuş. Altul arată: "Toate acoperișurile sunt praf."
După trecerea furtunii, oraşul arăta pur şi simplu ca după bombardament. Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini, străzi întregi au fost inundate, iar tiglele de pe case și bucăți întregi de tencuială au fost trântite la pământ.
consecinţele trecerii furtunii prin Beiuş/ imagini: Adrian Laboş
O bucată din acoperișul bisericii din centrul oraşului a fost smuls şi aruncat pe şosea. Locatarii unui bloc din centrul orașului s-au trezit cu tabla de pe acoperiș aruncată la o distanță de câteva zeci de metri de clădire. Oamenii se tem că dacă ploile vor continua în următoarele zile, vor avea locuințele pline de apă.
" De pe acoperiș până pe cealaltă parte. Șoseaua a fost aproape impracticabilă, abia se putea circula pe doi metri."
"Dacă ar fi fost vârntul pe partea astalaltă, bătea dincolo unde e parcarea, pagubele ar fi fost și mai mari."
urmările furtunii în Beiuş/ foto: Adrian Laboş
Spitalul Municipal din Beiuş a rămas o perioadă fără electricitate, după ce un copac s-a prăbuşit peste liniile de alimentare cu energie. Au fost afectate şi acoperişurile policlinicii, maternităţii şi secţiei de Boliu Infecţioase.
În Oradea, vântul puternic a doborât crengi şi copaci în zona Velenţa, precum şi lângă Parcul Bălcescu.
În judeţ au căzut mai mulţi copaci pe Dealul Bitii şi pe drumul dintre Arieşeni şi Ştei.
Ca urmare a situaţiei din judeţ şi a avertizărilor meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, la sediul Prefecturii Bihor a avut loc la ora 20 şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit datelor adunate după trecerea furtunii, s-a stabilit că aceasta a afectat 37 de localități (copaci și stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri avariate): Aleşd, Cîmpani, Oradea, Rieni, Valea Mare Criş, Băiţa, Delean, Padiş, Rogoz, Varviz, Beiuş, Drăgăneşti, Păntăşeşti, Salonta, Vaşcău, Beznea, Dudeşti, Petrileni,Stâna de Vale, Vârtop, Brădet, Finiş, Pietroasa, Şuncuiuş, Vintere, Budureasa, Lunca, Pocola, Tărcaia, Ceişoara, Măgura, Ponoare, Vadu Crişului, Cheresig, Miersig, Remeţi și Valea Brătcuţei.
imagini primite de la Vasile Valcan (Duşeşti), Adrian Hedea (Ştei, Rieni), Balla Krisztián (Marghita)
În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) au fost afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt).
9 drumuri au fost blocate parțial sau total de copaci căzuți, iar un copac a căzut peste linia ferată. Furtuna a produs avarii şi la 25 de linii de medie tensiune și 526 de posturi de transformare.
imagini: Larisa Jovrea (Bunteşti)
În timpul şi după vijelie, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112. 40 de pompieri cu 12 autospeciale au intervenit în Oradea şi în împrejurimi, la Aleşd, Beiuş şi Ştei.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa
Redactor/Editor web: Adrian Laboş
- Etichete:
- ploaie
- bihor
- digi24 oradea
- vant
- furtuna
- beius
- acoperisuri
- m vijelie
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News