Altădată obiectiv strategic, fosta centrală termică a municipiului Oradea se va transforma în muzeu. Primii vizitatori au şi intrat azi într-o zonă interzisă cu ani în urmă. Aproape o mie de persoane au admirat astăzi vechile utilaje care au încălzit oraşul timp de 51 de ani. Au putut să facă o comparaţie după ce au trecut în noua centrală nepoluantă a municipiului, care funcţionează cu ajutorul unor tehnologii de zeci de milioane de euro.
Primii care au intrat dimineaţă într-un obiectiv interzis până acum publicului au fost elevii unor şcoli din Oradea. Au văzut de aproape echipamentele care au sigurat încălzirea oraşului timp de mai bine de jumătate de veac.
"Mie mi s-a părut interesant de la început când am aflat de idee; nu am mai văzut decât în filme", spune un tânăr.
"Mă aflu într-un film SF vechi", a remarcat un elev.
"Echipamentele (...) datează din 1966, anul în care centrala a fost pornită ele sunt încă funcţionale şi deservesc centrul de comandă termică a CET", a precizat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Elevii au aflat că vechea centrală consuma o cantitate uriaşă de cărbune şi asigura atât încălzirea locuinţelor, cât şi a serelelor din oraş. Din acest motiv şi dimensiunile clădirilor ce adăposteau instalaţiile sunt gigantice.
"Clădirea care găzduia cele 5 turbine ale vechiului CET are dimensiunile apropiate de cele ale unui teren de fotbal - aproximativ 70 de metri lungime şi 30 de metri lăţime", a relatat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Spaţiile în care se află vechile echipamente vor putea fi vizitate şi vor servi ca decoruri pentru turnarea unor filme documentare sau artistice.
"Ne propunem să transformăm vechea centrală într-un muzeu al termoficării, astfel încât cei interesaţi, studenţii, vechii ingineri, să observe trecerea fantastică, avansul tehnologic de la 1966 până în 2017", a anunţat Dan Creţu, directorul comercial Termoficare Oradea.
Din vechea centrală, vizitatorii au trecut în cea nouă, unde au admirat curăţenia şi tehnologia de ultimă generaţie care ocupă spaţii mult mai mici. Noua centrală termică a Oradei dispune de echipamente care au costat 52 de milioane de euro.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş