Zeci de copii dintr-o localitate bihoreană nu au fost vaccinaţi niciodată. Se întâmplă în comunitatea de romi din comuna Gepiu, unde autorităţile locale şi medicii duc adevărate lupte de convingere cu părinţii care refuză să-şi imunizeze copiii. Asta în condiţiile în care, în ţară numărul cazurilor de rujeolă creşte întruna, iar în unele situaţii, boala a dus la moartea micilor pacienţi.
Deşi are cinci ani, unul dintre copii nu a fost niciodată vaccinat. Nu este singurul din comunitatea de romi din Gepiu aflat în această situaţie. În evidenţele medicului de familie din zonă figurează 60 de copii cu vârste între 11 luni şi 9 ani care nu au fost imunizaţi.
"Părinţii refuză pentru că spun că al lor copil plânge şi nu vor să plângă, unii au văzut la televizor campaniile astea anti-vaccinare. Şi că fac autism, că o să moară copilul", explică Dorina Boga, medicul de familie din comuna Gepiu.
"Întotdeauna ei au vaccinat pruncii, numai că gândiţi-vă, ce săraci sunt ţiganii aceştia", a remarcat Frunză Vereş, reprezentantul comunităţii de romi din Gepiu.
Autorităţile locale bat periodic la uşile romilor ca să-i lămurească să-şi vaccineze copiii.
"Probleme întâmpinăm că nu e obligatoriu şi părinţii nu sunt de acord cu vaccinarea. Trimitem reprezentantul primăriei în comunitate, reprezentantul romilor, eu am discutat cu părinţii", susţine Ioan Purge, primarul comunei Gepiu.
Aşa au reuşit să-i convingă să aducă la medic în această săptămână o parte din copiii nevaccinaţi.
"Am reuşit să facem 20 dintre ei, asta înseamnă că ne-au rămas 40 şi refuză. În cazul în care ei nu se vaccinează vor contacta boala, vor face rujeolă, pot să facă o grămadă de complicaţii, pot să fie paralizaţi, pot să decedeze", atrage atenţia medicul de familie din Gepiu.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor susţin că nu doar în comunităţile de romi este refuzată vaccinarea copiilor.
"Sunt categorii de populaţie, inclusiv cu pregătire postuniversitară, care refuză să-şi vaccineze copiii", atrage atenţia Zoia Bitea, directorul executiv adjunct al DSP Bihor.
Anul acesta au fost înregistrate nu mai puţin de 1.500 de cazuri de rujeolă în ţară, dintre care opt soldate cu decese. Creşterea este uriaşă faţă de 2015, când au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa