În Bihor sunt puse la dispoziţia celor mici aproximativ 300 de locuri de cazare în cele patru tabere funcţionale din judeţ: Oradea, Şuncuiuş, Remeţi şi Valea Brătcuţei. O zi petrecută în aceste locuri costă între 50 şi 80 de lei, în care sunt incluse cazarea şi trei mese.
"Principalele activităţi sunt drumeţiile pe traseele turistice din zonă, vizitarea reliefului carstic, peşteri, deci ce se poate vizita, chei, cascade. Pentru cei care vin la Oradea stăm la dispoziţie cu transport zilnic la Băile Felix", a detaliat Ciprian Gavra, consilier în cadrul Direcţiei de Sport şi Tineret Bihor.
Lipsa banilor şi situaţia neclară din punct de vedere juridic a făcut ca alte trei tabere din Bihor să fie închise închise de mai bine de 10 ani. Printre ele este şi cea din Urviş, care nu a mai primit autorizaţie de funcţionare. În clădirea degradată şi fără apă curentă, nimeni nu a mai investit un ban de ani de zile.
"Curtea taberei era plină de copii, aveam până la 120 de copii pe serie, dar din păcate, în ultimii ani nu s-a mai investit, nu s-a mai făcut nimic, condiţiile sunt precare, lasă mult de dorit", îşi aminteşte Vasile Ciuciu, administratorul taberei din Urviş.
Primăria din comună a încercat să preia tabăra în administrare, dar fără succes.
"Am pune-o în funcţiune, să funcţioneze pentru copii, am avea de desfăşurat activităţi industriale chiar, deşi nu cred că o să ne permită să schimbăm destinaţia pe o perioadă de cinci ani de zile", susţine Ioan Vaida, primarul comunei Şoimi.
În această situaţie, părinţii se orientează spre taberele private. Într-una dintre acestea, aflată la Straja, în Hunedoara, va ajunge în această vară şi Radu, un băieţel de 9 ani.
"Tabăra privată îi va oferi lui Radu, băieţelului meu, mult mai multe oportunităţi de-a face diferite activităţi. Va trage cu arcul, tiroliană, airsoft, va face drumeţii, vor dormi o noapte în cort", spune Anca Molnar, mama lui Radu.
Specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că taberele trebuie să respecte anumite condiţii.
"Trebuie să aibă spaţiile de cazare, condiţiile de preparare şi servire a hranei corespunzătoare, grupurile sanitare să fie corespunzătoare. Condiţiile igienico-sanitare din taberele şcolare vor fi verificare periodic pe parcursul acestei vacanţe", anunţă dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Tabere aflate în administrarea direcţiilor de sport şi tineret există în 33 de judeţe din România.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa