Vacanţa de vară, între muncă, voluntariat şi vânătoare de pokemoni

Data publicării:
vacanta

În timp ce pentru unii liceeni vacanţa de vară înseamnă distracție și... vânătoare de pokemoni, pentru alţii e ocazia perfectă de a se face utili. Vorbim de elevii care, împinşi de împrejurări, muncesc cot la cot cu angajaţii din fabrici, ori de cei care îşi dedică timpul liber voluntariatului în centrele sociale. Chiar şi aşa, aceștia spun că vacanţa trăită în acest fel e cel mai bun antidot pentru plictiseală. 

"Am mers prin Italia, pe aici în Oradea, cu viaţa de oraş şi cu pokemonii pe stradă."

Asta înseamnã pentru cei mai mulţi dintre elevi vacanţa de varã. Fie cã stau la terase sau se distreazã la ştrand, se bucurã de fiecare zi liberã pe care o mai au pânã la începerea unui nou an şcolar.

Existã însã o categorie de elevi pentru care vacanţa înseamnã trezit la ora 7 şi munca la bandã. Este cazul a 8 tineri din Diosig, care lucreazã în fabrica de încãlţãminte din comuna Diosig. Câştigã 1000 de lei, net, pe lunã.

"- M-am gândit să fac un bănuţ în timpul vacanţei, să îmi ajut părinţii şi să îmi ocup timpul.
- Cum ţi se pare munca aici?
- E interesant. Nu e atât de greu pe cât părea", spune Dolores David.

"Am aflat de la o verişoară de-a mea. Ea mi-a spus să vin. Şi am vrut să îmi ocup timpul cu ceva, ca să nu stau acasă, să am un ban, banul meu, să fiu independentă", completează Georgiana David.

Bani în plus primesc şi angajatorii. Stimulentul de 250 de lei pe lună pentru fiecare tânăr angajat vine din partea Agenţiei de Ocuparea a Forţei de Muncă Bihor.

"Se observă o creştere a acestora. Tot mai mulţi elevi şi studenţi doresc şi lucrează cu forme legale, ceea ce este foarte important pe timpul verii", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Satisfacţia muncii nu înseamnă doar bani, mărturisesc elevele de liceu care fac voluntariat la cantina socială din cadrul unui centru din Oradea. În schimb, experienţa câştigată aici poate aduce o bulină roşie în CV.

"Eu am aflat de la fratele meu de toată chestia asta cu voluntariatul şi ştiu că pe vremea când mergea el îmi plăcea ideea dar eram prea mică şi am crescut am vrut şi eu să încerc", spune Mădălina Lazăr.

Cristina Diaconescu, elevă: "E bine, am cunoscut multe persoane noi, m-am împrietenit, am avut multe experienţe frumoase."

Denisa Fersigan, elevă: "Nu contează ce voluntariat faci, contează doar să faci. Te poate ajuta şi în carieră, ţinând cont că este apreciat voluntariatul."

În momentul de faţă, la AJOFM Bihor sunt înregistraţi 46 de elevi şi 9 studenţi care lucrează pe perioada verii, însă, în realitate, numărul lor e mult mai mare. Şi voluntariatul este apreciat la angajare de majoritatea firmelor. Pentru facultăţile din Occident, acest amănunt poate face diferenţa la înscriere.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri