Baza de date a fost alcătuită pe parcursul a şase luni, timp în care specialiştii Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale au negociat preţurile cu producătorii şi furnizorii. Fie că este vorba de tractoare, combine ori accesorii, toate sunt sau vor fi introduse în catalogul pus la dispoziţia fermierilor. Producătorii sau furnizorii sunt obligaţi să nu modifice preţurile decât cu acordul statului. În acest fel, dispar lunile sau chiar anii de aşteptare.
„Partea de achiziţii publice este munca de Sisif. După ce am terminat achiziţiile publice, putem spune că 70% am terminat cu ce era mai greu într-un proiect. Gândiţi-vă că sunt proiecte care din cauza ordonanţei 34 stau în achiziţii publice şi doi ani", spune Cristian Domuţa, consultant fonduri europene.
„Avem o referinţă şi furnizorii de maşini agricole şi tractoare probabil nu vor mai putea să vândă la suprapreţ aceste utilaje", este de părere Dan Corbuţ, fermier.
Procedura simplificată era necesară ca proiectele să fie finalizate la timp. Termenul limită este 30 septembrie 2015, după care cei care nu şi le-au implementat vor fi obligaţi să returneze banii
„Creearea bazei de date cu preţurile de referinţă îl va scuti pe beneficiarul nostru să mai treacă prin procedura de achiziţie publică, acesta putând să consulte preţul de referinţă din această bază de date şi să meargă direct la furnizor pentru a încheia contractul", a detaliat Cristian Buzlea, directorul executiv al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Bihor.
O altă modificare se referă la posibilitatea oferită fermierilor de a plăti doar partea lor de cofinanţare la cumpărarea unui utilaj. Restul banilor vor fi livraţi direct prestatorului de servicii, într-un cont deschis la Trezorerie pe numele beneficiarului de fonduri europene.
Reporter: Laura Breb
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş