E nevoie de o deversare controlată ca apele lacului de la Paleu, umflate de ploile de zilele trecute, să nu mai inunde casele din apropiere.
"Eu stau de 12 ani aici, odată am mai văzut mare, dar așa mare niciodată, nivelul a fost crescut față de normal cu doi metri şi jumătate."
"S-a format un șuvoi mare care în jur de unu noaptea, au strigat vecinii să le dau drumul să intre prin curțile noastre să ajungă apa ajunsese la pragul casei. Nu mai puteau intra cu mașinile și le-au scos în ultimele 40-50 de secunde."
Specialiștii Administrației Bazinale de apă Crișuri monitorizează lacul, pentru ca alte ploi să nu ducă la revărsări.
"Volumul a crescut în baraj de 4 ori față de media normală a acestei luni. A inundat zona inundabilă și atunci și anexele care sunt acolo, anexele caselor din apropiere", a confirmat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.
Situația putea fi și mai gravă dacă în 2014 și 2015 pe lac nu s-ar fi efectuat lucrări de decolmatere. 80 de mii de metri cubi de pământ au fost scoși de pe fundul barajului, care atunci era aproape secat.
"În 2014 lacul de la Paleu era atât de secat încât oricine putea face o plimbare pe fundul acumulării. Acum după mai multe zile de ploaie, luciul se întinde pe câteva hectare", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Mai precis suprafața lacului a crescut de la 12 hectare la 16. Creșteri ale nivelului apei s-au înregistrat și în cele trei mari baraje din bazinul hidrografic al Crișurilor.
"Avem 175 de milioane metri cubi de apă, ceea ce înseamnă că avem cu 25 de milioane de metri cubi de apă mai mult decât normal în această perioadă a anului", a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.
Autoritățile iau în calcul și varianta evacuării controlate a apei din bajare, pentru a evita revărsările.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves