Românii sunt tot mai predispuși la obezitate și la diabet, spun medicii. Netratată, această boală poate duce la complicații, care scad durata și calitatea vieții.
"- Am slăbit, mă dor picioarele. Fac insulină, regim. Vârsta...
- Mişcare faceţi un pic?
- Fac două, trei ore."
"Diabetul ăsta este foarte parşiv. Zici că nu mă mănânci ca să nu ţi se ridice glicemia. Ei, nu mănânci, faci hipoglicemie, care este cu mult mai periculoasă decât hiperglicemia."
Specialiștii au observat că tot mai multe persoane suferă de această boală. Și previziunile pentru următorii ani sunt sumbre.
"Epidemia de diabet este doar la început. Avem perspective legate de anul 2030 sau 2050, când numărul de pacienţi cu diabet de tip doi va fi aproape 1 la 5 din punct de vedere al raportului cu persoanele sănătoase", susţine dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
"Dacă mai suntem obezi și mai suntem și stresați, avem riscul de a dezvolta prin aceste intervențiii externe această boală care nu este deloc blândă, ci ucide încet și sigur", susţine dr. Luiza Demian, medic diabetolog.
Studiile au demonstrat că 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o alimentaţie echilibrată şi pe sport.
"Pe lângă activitatea de profilaxie care trebuie să se refere la cea mai mică vârstă, noi putem să facem şi o serie de activităţi educaţionale. Ar trebui întroduşi în aceste programe oamenii cu risc", este de părere doctorul Popa.
Statisticile medicale arată că în timp ce în Oltenia și în Moldova 17% din populație suferă de diabet, în nord-vestul României 11,69% dintre locuitori au această afecțiune.
Reporteri: Mariana Gurgu, Gabriel Bonaciu
Operatori: Gabor Szilagyi, Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboș