Universitatea din Oradea a intrat între cele mai bune 2500 de instituţii de învăţământ superior din lume. E o performanţă, ţinând cont de faptul că doar 10% dintre universităţile din lume se află în topul internaţional University Ranking by Academic Performance. La nivel mondial, clasamentul este condus de Universitatea Harvard, Universitatea Toronto şi cea din Oxford.
Universitatea din Oradea a intrat în clasamentul mondial URAP ca urmare a activităţilor de cercetare ale cadrelor didactice din ultimii cinci ani.
"Din domeniul ştiinţelor exacte, cum ar fi matematica, fizica sau chimia, provin multe lucrări ştiinţifice, din domeniul sănătate, inginerie, pe materiale, pe bio-economie sau pe energie. Se ia în considerare şi un factor de impact şi totodată citarea acestor lucrări de către alţi cercetători din domeniu", susţine Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea.
"17 universităţi româneşti sunt cuprinse în topul URAP. Din cele 17, Universitatea Oradea este pe locul al 16-lea, iar în topul mondial se află pe locul 2380", a aflat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.
Dintre instituţiile de învăţământ superior din ţară, fruntaşă este Universitatea Politehnică din Bucureşti, aflată la nivel mondial pe locul 709.
"Comparativ cu universităţile tradiţionale care au un buget de două ori, de trei ori mai mare sau de patru ori, depinde, eu zic că proporţia aceasta cuantificată în performanţă până la urmă este un rezultat cu care trebuie să ne mândrim", consideră rectorul Universităţii din Oradea.
"Am auzit de pe internet, am văzut ştirea pe Facebook şi chiar mă bucur că am ales asemenea universitate", spune o studentă.
"Ce-mi place cel mai mult este programul lejer şi că profii nu te stresează: poţi să înveţi atât cât vrei tu şi dacă vrei să înveţi mai mult doar trebuie să le spui şi ei te ajută", explică o altă tânără.
Clasamentul mondial este condus de Universitatea Harvard din Statele Unite, iar cea mai bună şcoală din Europa este Universitatea Oxford.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă