"Avem aici niște tentacule acoperite cu perișori, cu mucilagiu. Insecta odată aterizată pe tentacul, ea nu se va mai putea dezlipi și va cădea victimă sau hrană plăntuței carnivore."
Așa acționează Drosera Capensis, o plantă carnivoră... pentru începători, după cum spune Adrian Danciu. Pentru că nu necesită îngrijiri speciale, își poate găsi loc în orice locuință, spune tânărul. El însă și-a dorit mai mult: "Am pierdut foarte multe ore de somn. Stăteam și citeam pe internet la americani, la maghiari, am sunat în stânga, am sunat în dreapta, m-am dus, am văzut."
Așa se face că în doi ani a ajuns de la patru plante carnivore la peste 170 de exemplare. Le-a pus pe toate în sera de numai patru metri lungime pe care a construit-o acasă, în comuna Pișcolț.
"Pasiune frumoasă! Lui îi place și asta e. Îi susținem", spune Vasile Danciu, tatăl lui Adrian.
Și vecinii sunt interesați de pasiunea tânărului.
"Nu am văzut niciodată plante carnivore, deși sunt aici în apropiere, și ar fi chiar interesant să îl vizitez pe Adi și să îi văd plantele."
Chiar dacă unora aceste plante le inspiră frică, Adrian le-a descoperit frumusețea. Ba are chiar și preferate. "Planta se numește Bloody Mary. Este o plantă carnivoră nepentis, plantă carnivoră cu ulcioare. Am primit-o de la un prieten din Timișoara. Acesta este încă un puiuț, după cum vedeți este mic și este de culoare roșie."
Multe dintre plantele sunt cumpărate din străinătate. Plante carnivore se găsesc și la noi în țară, în special în unele zone montane dar și în cele mlăștinoase. Prea puțini le și cunosc.
"Necesită o atenție deosebită sub aspectul solului care trebuie să fie un sol acid, a umidității care trebuie păstrată la nivel cât mai înalt, adică să fie udate în fiecare zi", susţine Călin Gheorghe Pășcuț, botanist.
Sătmăreanul de 27 de ani are în plan amenajarea unei grădini botanice mai mari, chiar în curtea casei sale. Aceasta ar putea găzdui chiar și orele de botanică ale elevilor din comună.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța