Atunci când vorbesc despre salarii, bihorenii nu sunt cei mai fericiţi dintre romani.
"De o bună perioadă de timp, câştigul salarial mediu net în Bihor se situează sub media pe ţară: dacă la nivel de România câştigul salarial net era de 1760 de lei, la nivelul judeţului Bihor a fost de 1716 lei", susține Dana Paşc, directorul Direcţiei Statistice Bihor.
Datele Direcţiei Statistice Bihor sunt valabile pentru luna decembrie a anului trecut.
Un studiu al revistei Forbes, care citează Comisia Naţională de Prognoză, răsuceşte şi mai tare cuţitul în rană. Acesta arată că, în medie, bihorenii au câştigat la început de 2014 cel mai mic salariu net din ţară: 1214 lei. Pe primul loc se află Bucureştiul, cu un salariul mediu net lunar de 2470 de lei. Din acest punct de vedere, Bihorul se află sub judeţe considerate sărace ca Neamţ, Suceava sau Vaslui.
Specialiştii consideră că situaţia poate avea două efecte:
"La prima vedere este un lucru rău oamenii au mai puţini bani. Însă, poate să fie şi un element de competitivitate poate atrage mai mulţi investitori", crede prof. univ. Alina Bădulescu, de la departamentul de Economie al Facultății de Științe Economice din Universitatea din Oradea.
Statisticile situează Bihorul pe ultimul loc în ceea ce priveşte salarizarea exact în momentul în care a reuşit un record la capitolul contruibuţii.
"Atât la nivelul încasărilor, ca volum al încasărilor, cât şi în ceea ce priveşte realizarea planului de încasări, ne situăm undeva pe locul 8 pe ţară", spune Vasile Farc, purtătorul de cuvânt Administraţiei Fiscale Judeţene Bihor.
Specialiştii explică scăderea salariilor în Bihor prin schimbarea profilului economic al zonei. Locul industriei grele a fost luat de industria uşoară, de servicii şi de turism, domenii în care retribuţiile sunt minime. În multe cazuri, firmele şi angajaţii se înţeleg ca în acte să fie trecute salariile minime.
reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboș