În anii '90, stomatologul Gaspar Keri a cumpărat de la rude casa bunicilor săi din satul Galoşpetreu, undeva în nordul Bihorului. Locuia într-o comună învecinată şi a vrut să transforme locuinţa ridicată din lut şi cu cerdac din lemn, într-o casă de vacanţă. A folosit doar materiale tradiţionale, fapt care a atras atenţia localnicilor.
„Cum am început lucrările, oamenii s-au uitat la noi: ce vreți domnul doctor, vreți aici un muzeu? Și au adus obiecte, că: domnul doctor nu aveți nevoie de acest obiect în muzeu? Și așa a început să colecționeze", spune Ildiko Kéri, soţia proprietarului muzeului
An după an, în casa din Galoşpetreu au fost adunate obiecte și mobilier vechi, fotografii și monede. Cele mai multe au fost primite de la localnici; pe altele le-a găsit căutând prin podurile locuinţelor din sat. Merge şi la târguri de obiecte vechi, spre nemulţumirea soţiei, care îl dojeneşte pentru sumele cheltuite.
„Mă interesează istoria în special, pentru că în aceste obiecte istorie este, istoria strămoșilor", susţine Gáspár Kéri, proprietarul muzeului.
Treptat, medicul a reconstituit gospodăria ţăranului maghiar din clasa de mijloc a sfârșitului de secol al XIX-lea. Cele trei încăperi ale casei au fost aranjate şi decorate în funcţie de religia fiecăruia dintre cei doi soţi.
"Este mobilat și aranjat după gust reformat, iar unde stăm acum, după gust catolic, pentru că în zona asta erau de multe ori căsătorii, mirele reformat, mireasa catolică", explică Ildiko Kéri.
Din 2002, casa-muzeu a fost deschisă vizitatorilor, iar cei mai mulţi care îi trec pragul sunt turiști din Ungaria. Sunt serviţi cu un pahar de vin din cele şase soiuri păstrate în pivniţă. Cei doi soţi spun că în muzeu se pot desfăşura şi ore de istorie. Medicul bihorean a mai amenajat în localitatea Sălacea un muzeu care reprezintă o gospodărie țărănească de servitori şi vrea să restaureze în satul bunicilor un vechi conac unguresc.
Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş