Primii care au intrat în sală au fost cei care au concurat pentru locurile la Medicină Generală, Stomatologie şi Farmacie. Candidaţii au avut de trecut un test grilă, cu întrebări din anatomie sau chimie.
"Cred că o să fie greu destul şi sunt pregătit pentru asta. Toată viaţa m-am visat la stomatologie şi am vrut să ajuns la stomatologie."
"- De ce ai ales medicina?
- Că e o meserie bună, de viitor", recunoaşte un candidat.
TC OUT 00:01:56
"Nu am aflat de locul acesta, decât în urmă cu câteva zile. M-am mai pregătit şi pentru sesiunea din vară cu câteva luni înainte", spune o candidată.
Printre străinii care vor să studieze medicina la Oradea s-a aflat şi Shervin Maxody, un iranian care locuieşte de mai mulţi ani în Norvegia. A început să studieze în Ungaria, la Debreţin, dar a decis să se transfere în România pentru că este mai ieftin.
"În ultimii ani, din moment ce România face parte din Uniunea Europeană, diploma de aici este valabilă peste tot, inclusiv în Norvegia, unde trăiesc. Este, de asemenea, relativ mai ieftin decât în orice altă ţară din Europa să studiezi."
În sesiunea din această toamnă au fost scoase la concurs două locuri la Farmacie, şase la Stomatologie, unul la Medicină Generală în limba română şi 66 la secţia engleză, toate cu taxă. Alte 13 locuri au fost disponibile la specializările de 3, respectiv 4 ani.
"Sunt 40 de candidaţi care scriu, care dau testul scris, iar pentru interviu la limba engleză sunt 15 candidaţi înscrişi; cea mai mare concurenţă o avem, la fel ca şi în vară, pe locurile de la medicină generală: 17 candidaţi s-au înscris pentru acest loc", a detaliat Florian Bodog, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.
Rezultatele au fost anunţate vineri, când au putut fi depuse şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 21 septembrie.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa