Dacă sunteţi amatori de drumeții pe munte și vreți să vă petreceți serile în jurul unui foc de tabără, platoul Glăvoi din Padiș, în Munții Apuseni, este locul perfect pentru o escapadă. Valea este plină de turiști pe timpul verii, mai ales că nu se percepe nici măcar un leu taxa pentru campare. Traseele sunt adesea organizate de salvamontiști, iar asta vă garantează că veți descoperi cele mai frumoase peisaje.
Zona turistică Padiș se întinde în nordul Munților Bihor.
"Peisajul de poveste începe cu câțiva kilometri înainte de a ajunge în Padiș. Turiștii sunt întâmpinați de o padure foarte deasa, dar și de o cascada în miniatura pe care râul a creat-o în decursul anilor", a relatat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.
Platoul Glavoi e locul care atrage cei mai mulți turiști. În fiecare an aici sunt organizate festivalurile PadișFest și MASH. Acesta din urmă adună sute de studenți mediciniști din toată țara, care vin pentru a învăța cum trebuie să intervină un medic în spații dificile, pe munte ori în peșteri.
În zona ajung în fiecare vară și mulți turiști străini - din Ungaria, Polonia sau Slovacia.
"Platoul Glăvoi este locul perfect pentru campare. Aici, în Padiș, nu se percepe nicio taxă. Valea adăpostește peste 400 de corturi. În plus, în sezonul estival turiștii sunt sprijiniți de salvamontiștii și jandarmii montani bihoreni", a observat Claudiu Mihuţ.
Deși sezonul începe pe 1 iunie, la Padiș au ajuns deja primii turiști. În ciuda ploii, și-au instalat corturile și s-au pregatit pentru a face primele drumeții.
"- Suntem de la Arad, stam trei zile. Am venit pentru că ne place peisajul foarte mult, am vrut să mai ieșim din case, de la bloc.
- Cum ţi se pare ce ai văzut până acum?
- Uimitor și peisajul de pe drum și tot."
"E foarte palpitant, adică ai experiențe noi pe care la un hotel nu le poți avea, ești direct în natura, la aer proaspăt."
Din Platoul Glăvoi, după un drum de 7 kilometri, se poate ajunge pe pârtia de la Arieșeni Vârtop. Iarna toată distracţia se mută pe pârtie. Vara însă toți cei care vin în zonă merg la Cetățile Ponorului și la peștera cu același nume.
Pentru a ajunge la Padiş, din drumul principal care leagă Oradea de Deva trebuie să viraţi către Pietroasa. Mergeți apoi până în satul de vacanţă Boga, iar de acolo mai sunt doar 10 kilometri până la Cabana Cetățile Ponorului.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş