Dacă aveţi drum în această vară prin Apuseni, nu rataţi o plimbare pe Vârful Bihorul, înalt de aproape 2000 de metri. Puteţi urca pe culme cu autoturismul, dar nu sunt puţini cei ce se încumetă să ajungă în vârf pe jos, la capătul unei drumeţii de 18 kilometri. Plimbarea prin pădurea de brad şi molid e o plăcere vara, iar un argument în plus e că pe traseu puteţi culege frăguţe, mure sau ciuperci. Sus pe creastă veţi găsi una dintre cele mai frumoase panorame asupra judeţelor Bihor şi Alba.
Plecând din centrul staţiunii turistice Arieşeni, urmaţi drumul naţional 75 cale de 1 kilometru spre Vârtop, apoi luaţi-o la stânga, peste podul de beton, pe drumul forestier. Urmati marcajul cu bandă albastră prin satul Galbena. După ce traversaţi pădurea, începe ascensiunea propriu-zisă spre Vârful Bihorul.
"Aveţi mult de urcat, motiv numai bun pentru a face câteva popasuri, timp în care să vă odihniţi, să admiraţi peisajul şi să realizaţi fotografii. Pe traseu întâlniţi mai multe cascade în miniatură pe care râul le-a creat în decursul anilor", a detaliat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.
Traseul nu e scurt, dar peisajele pe care le veţi descoperi pe parcursul celor 18 kilometri merită orice efort. Pe măsură ce urcaţi, vegetaţia se schimbă, veţi lăsa în urmă pădurea de brad şi molid şi veţi străbate golul alpin.
"Pădurile şi păşunile vin cu binecunoscutele fructe de pădure şi cu ciupercile de care drumeţul se poate bucura de vara până toamna. Aici găsiţi zmeură, frăguţe, mure şi afine", spune Claudiu Mihuţ.
Diferenţa de nivel faţă de staţiunea Apuseni este de 900 de metri. Dacă ajungeţi în iunie, la peste o mie cinci sute de metri încă veţi mai găsi zăpadă. Drumul este în continuare accesibil, atât pentru cei care merg pe jos cât şi pentru biciclişti. După câteva ore bune de plimbare veţi ajunge pe Vârful Bihorul, la o altitudine de 1849 de metri, în cel mai înalt punct al Munţilor Apuseni.
"De aici, de la 1849 de metri altitudine, aveţi parte de o privelişte spectaculoasă asupra Munţilor Apuseni, asupra Văii Arieşului din judeţul Alba, iar dacă priviţi spre judeţul Bihor, în zilele clare, puteţi observa oraşul Ştei, situat la aproximativ 40 de kilometri distanţă."
La coborâre, gazdele primitoare vă aşteaptă cu bucate specifice zonei.
Pe aceste păşuni poposesc, din iulie şi până în septembrie, turiştii care preferă excursiile la cort. Cei care nu pot fără confort, vor găsit tot ce-şi doresc în cele peste 40 de cabane şi pensiuni din Arieşeni.
"În funcţie de sezon sunt preţurile, la ora actuală cazarea e de 80 de lei în timpul săptămânii şi 100 de lei în weekend. Vara vin cei mai mulţi turişti, vedeţi şi dumneavoastră peisajul este foarte frumos."
Plecând de la Vf. Bihorul puteţi urma traseul spre vârful Piatra Grăitoare, iar de-acolo, spre Cascada Vârciorog - o spectaculoasă cădere de apă de 15 metri înălţime.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Florin Lucuţa